Kako prevazići anksioznost?

RalitsaRalitsa
Početnik
2
Nespokoj

Anksioznost se sve češće doživljava kao normalna reakcija na mnoge situacije. Česte brige mogu biti signal da nešto nije u redu sa vašim mentalnim zdravljem. Na primer, ako vidite medveda u šumi, onda je sasvim normalno da se osećate anksiozno. U ovoj vrsti situacije, anksioznost je više nego neophodna, jer deluje kao instinkt za samoodržanje koji vodi do odluke da se bori ili beži.

Za neke ljude, međutim, anksioznost je trajno stanje koje se manifestuje u situacijama koje su veoma daleko od onih koje su opasne po život. Postoje različite vrste anksioznih poremećaja, kao što su panična anksioznost, fobije ili opsesivno-kompulzivni poremećaj. Ako osećate da na anksioznost koju doživljavate ne utiču pozitivne samosugestije i terapije, onda obavezno potražite medicinsku pomoć koja će vam pomoći da utvrdite prave uzroke takvih stanja.

Ako mislite da imate problem sa svojom anksioznošću, isprobajte sledeće tehnike samolečenja:

1. Vežbajte tehnike opuštanja. Pogodne u ovom slučaju su joga, vežbe abdominalnog disanja i kontrolisana vizualizacija. Redovna upotreba ovih metoda za smanjenje stresa može uspešno smanjiti ili čak eliminisati anksioznost.

2. Vežbajte redovno. Fizičke vežbe smanjuju napetost mišića, a to je jedan od glavnih krivaca za fizički i emocionalni stres. Zahvaljujući sportu, adrenalin i tiroksin se brže obrađuju, što zauzvrat smanjuje osećaj budnosti i uznemirenosti.

3. Izbegavajte kofein i nikotin u bilo kom obliku. Kofein vas generalno čini nervoznijim i napetijim - dovodi vas u stanja koja dodatno povećavaju kompulzivni osećaj anksioznosti. Nikotin ima sličan efekat. Nije ništa manje moćan stimulans od kofeina. Nikotin izaziva vazokonstrikciju - proces koji ubrzava i otežava rad srca.

4. Uzimajte hranu ili suplemente bogate kalcijumom, vitaminom B i vitaminom C. Kalcijum ima umirujući efekat na nervni sistem. U stresnim situacijama vaše telo prvo brzo iscrpi rezerve vitamina B i C. Zbog toga je neophodno obezbediti bogat unos ovih supstanci, jer povećavaju nivo energije i održavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

5. Ako je potrebno, uzimajte lekove na recept. To može biti ključni element u prevazilaženju anksioznosti. Imajte na umu da sami lekovi ne mogu u potpunosti da izleče ova stanja. Biće korisni samo ako sledite gore navedene savete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest