sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Psihologija Boja»Simbolika i značenje bele boje

Simbolika i značenje bele boje

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
3
Beli golub

Bela boja kod većine ljudi izaziva osećaj lakoće i tišine, hladnoće i svetlosti. To je boja iskrenosti, ideala, mašte i snova, simbol istine i nevinosti.

Zanimljivo je da se u skoro svim religijama i mitologijama simbolika bele boje preklapa jer je povezana sa čistoćom, verom, dobrotom i pravdom. Naravno, postoje izuzeci od ovog pravila - neka afrička plemena povezuju ovu boju sa nestankom i strahom.

Prema Petru Danovu preko bele boje čovek izražava svoju spremnost da služi Bogu bez ikakvih spoljašnjih pravila i normi. Bela je čista duša, anđeli, svežina i proleće.

Istočna nauka Feng Šui savetuje da zid u spavaćoj sobi novorođenčeta mora biti ofarban u belo kako ne bi beba imala problema sa spavanjem.

Što se tiče bugarskih tradicija, u Istočnim Rodopima je uobičajeno da se svadbena maska neveste pravi da bude bele boje i sa obojenim perlama.

S druge strane, iako retko, bela boja je takođe povezana sa smrću. U Strandži je vekovima žalost iskazivana odećom u beloj boji, jer su hajduci koji su odlazili na vešala bili obučeni u bele košulje.

Danov

Za belu boju, život i smrt su jednaki. Svet se zove belom svetlošću, a carstvo smrti belom tamom.

Iz tog razloga, belo jaje je simbol života, a beli pokrov - smrti. Bela podjednako znači plodnost i neplodnost, interesovanje za život i dosadu, energiju i nedostatak iste.

Generalno, ova boja se smatra neprirodnom, jer se retko može videti u prirodi. S druge strane, bela boja je vrlo česta u neživoj prirodi - oblaci, sneg, magla itd.

Belina snega koji pada je simbol čistoće. Bele su i brade starijih muškaraca, a to belu boju povezuje sa mudrošću predaka. U svim slučajevima, bela se ističe na opštoj pozadini, svedočeći o neobičnosti predmeta i misteriji pojava.

Veza bele boje sa sunčevom svetlošću, toplinom i danom čini je simbolom praznika, radosti, svega pozitivnog. Stoga ova boja simbolizuje uspeh, prijateljstvo, pobedu dobra nad zlom i dolazak proleća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest