Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Život Napoleona Bonaparte

Život Napoleona Bonaparte

AdminAdmin
Početnik
13
Napoleon

Napoleon Bonaparta, takođe poznat kao Napoleon I, bio je francuski general koji je postao car Francuske 1804. Opisan kao osvajač željan moći, verovao je u moto „vladaj za narod“, ali ne i u „budi upravljan narodom“. Bio je zagovornik centralizacije vlasti.

Napoleon je rođen 15. avgusta 1769. godine na ostrvu Korzika. Bio je jedno od sedmoro dece Karla Bonaparda, advokata, i njegove supruge Mari Leticije. Godine 1795. Napoleon se oženio Žozefinom Beharne, a 11. marta 1810. za njegovu drugu suprugu Mariju Luiz, koja mu je 20. marta 1811. rodila jedinog priznatog sina Napoleona II.

Napoleon se vrlo rano odlučio za svoju vojnu karijeru. Pošao je na vojnu akademiju u Brijenu 1779. Godine 1784. dobio je stipendiju na Parisian Ecole Royale Militarie i diplomirao kao potporučnik u artiljeriji.

Tokom Francuske revolucije, Napoleon je video i dobre i loše dane. Uhapšen je zbog izdaje, ali ga spasava njegova politička fleksibilnost. On štiti državu od neprijateljskih sila, što ga vodi do najvišeg položaja. Iskoristivši ovo maksimalno, smestio se u ugao srca Francuza.

Godine 1796. Italijanska vojska, ili Armee d'Italie, pod sposobnim Napoleonovim vođstvom, porazila je mnogo jače austrijske snage. On se pokazuje kao inspirativna snaga za mlade, nezadovoljne borce, koji zajedno sa njim počinju da nižu pobedu za pobedom. Godine 1979. vraća se kući, ali vođen željom za novim izazovima odlazi u pohod na zemlje centralnog istoka, Egipat i Siriju. Promena vlasti ga je ponovo dovela kući, ali egipatska kampanja je izuzetno impresionirala francuski narod. Iste godine postao je član Konzulata - novog vladajućeg trijumvirata.

Napoleon vojska

Napoleonove političke veštine su mu pomogle da postane prvi konzul 1800. godine, nakon čega je krenuo u slamanje susednih evropskih država, koje su u to vreme bile u ratu sa Francuskom. Posle uspešne godine, počeo je da radi na promeni socio-ekonomske situacije u Francuskoj. Njegove reforme u mnogim pravcima kao što su obrazovanje, zakonitost, ekonomija, menadžment i vojska čine popularnost Konzulata sveobuhvatnom.

Konačno, njegovi napori su nagrađeni kada je 1802. godine proglašen za „doživotnog konzula“, a 1804. godine za cara Francuske. Međutim, nije bilo moguće da Evropa ostane mirna sa vojnim zapovednikom kao carem jedne od njenih država. Napoleon je narednih 8 godina proveo u ratovima i bitkama. Među njegovim dostignućima je pobeda kod Austerlica, koja se smatra jednim od najvećih vojnih dostignuća.

Rusija, Austrija i druge susedne zemlje bi se povukle kada bi ih Napoleon napao, ali bi ga napali čim bi se sukobio sa drugim neprijateljem. Sa svim nacijama koje su opkolile Pariz, 1814. godine francuska vojska je konačno kapitulirala bez ikakvog otpora i Napoleon je poslat u egzil na ostrvo Elba.

Napoleon je čovek očiglednih kvaliteta koji mu daju moć već posle godinu dana. On je reorganizovao svoju vladu i vojsku odmah po tajnom povratku u Francusku 1815. Iako je to bilo neočekivano od strane njegovih neprijatelja, uspeli su da ga ponovo pobede, ovoga puta u jednoj od najnezaboravnijih bitaka na svetu - bici kod Vaterloa, juna 1815. godine. Ponovo je abdicirao i poslat u izgnanstvo na ostrvo Sv. Helena, malo stenovito ostrvo na evropskoj obali. Pateći od čestog lošeg zdravlja, Napoleon je umro 5. maja 1821. godine u 51. godini.

Neki ga smatraju herojem, a drugi tiraninom. Napoleon se etablirao kao jedna od najdominantnijih ličnosti 19. veka. Njegovi izumi kao što je Napoleonov kod, njegova glad za moći, njegov san o svetskoj dominaciji - sve to ga je učinilo besmrtnom figurom u svetskoj istoriji - čovekom kojeg se može voleti ili mrzeti, ali ne i ignorisati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest