sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Sreća i uspeh»Umetnost da budeš dobar lider

Umetnost da budeš dobar lider

Galya PetovaGalya Petova
Početnik
2
Lider

Liderstvo je bilo i uvek će biti najvrednija imovina na svetu. Bez njega, nikakva količina novca, resursa ili talenta nikada neće postići održiv uspeh u bilo kojoj organizaciji. Ali uz to se mogu prevazići sve druge šanse i prepreke.

Liderstvo je ono što nas pokreće od tačke A do tačke B; liderstvo je ono što svakog od nas čini onim što imamo potencijal da budemo.

Liderstvo je ono što nam daje nadu u bolje sutra. Niko ne kaže da je to lako, ali ako naučite tri osnovna pravila, verovatno ćete postati efikasniji lider i dobijati sve bolje i bolje rezultate. Evo koja su to pravila.

Samodisciplina

Ovo je najveći izazov pred svakim liderom. Uz posvećenost i odlučnost, samodisciplina je kvalitet koji će požnjeti najveći uspeh. Jedan od najefikasnijih metoda liderstva je lični primer. Sve u organizaciji počinje na vrhu, a tempo koji postavite kao vođa obično će odrediti ton kako i koliko brzo rade vaši podređeni. U dve reči: budite zahtevni prema sebi i pokažite isti nivo discipline i zrelosti koji očekujete od drugih.

Plan

Umetnost da budeš dobar lider

Bez obzira koliko su jaka vaša veština liderstva i veštine ubeđivanja, bez plana za postizanje određenih ciljeva vaš tim se neće razviti. Jedna od karakteristika koje odvajaju lidere od svih ostalih je to što znaju šta su im ciljevi u narednim nedeljama, mesecima, pa čak i godinama. Lider mora imati ciljeve, plan za njihovo postizanje, i što je najvažnije, biti u stanju da ih jasno prenese drugima na ubedljiv način koji će ih navesti da ga slede. Podređeni takođe moraju biti svesni čemu će postignuti rezultati doprineti i kakvu će korist od njih imati.

Veštine komunikacije

Lideri

Za sve lidere je izuzetno važno da imaju izuzetno dobre komunikacijske veštine. One se izražavaju u sledećem:

- Razumevanje. Prvi korak da biste mogli da utičete ili ubedite svoj tim je da u potpunosti razumete ljude koji su deo njega. Morate biti svesni šta pokreće njihove želje, strahove, potrebe i zašto reaguju na određene načine u određenim situacijama. Morate biti u stanju da vidite situaciju iz drugačije perspektive od vaše.

- Motivacija. Najsigurniji način da nekoga navedete da nešto uradi je da ga naterate da to uradi. Ključ za motivaciju je razgovor o njihovim potrebama i željama. Obavestite ih kako će im ovaj zadatak koristiti.

- Poverenje. Ohrabrite svoje pratioce da dostignu svoj puni potencijal i veruju u sebe (tako što ćete prvo verovati u njih). Ako uspete da motivišete, ohrabrite i pomognete nekome da se razvija i profesionalno razvija, garantovano je da će ta osoba biti uz vas i pratiti vas dugo vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest