Sanovnik.com»Saveti»Kako nastaje munja?

Kako nastaje munja?

Kako nastaje munja?

Čuda majke prirode su beskrajna. Neki ljudi vole loše vreme, dok ga se drugi plaše, a posebno munja i gromova.

Danas ćemo govoriti konkretnije o munjama. Munja je jedna od najopasnijih pojava, ali u isto vreme tako lepa i spektakularna.

Munje su napunjene ogromnom količinom energije. Energija u munji može imati i do 100 KW, a struja u njoj je snage od 30.000 do 200.000 ampera.

Koliko volti može imati jedna munja?

Električna energija između oblaka, gde se formira munja i zemlje može dostići i preći 100.000.000 volti. Dužina munje može biti između 2,5-20 km, a brzina kojom se širi može dostići 220.000 km/h.

A kako nastaju munje?

U suštini, grmljavina koja je praćena munjama je pojava koja se uzdiže sa Zemlje na nebo veoma velikom brzinom. Kako se diže, hladi se i odatle formira kišne oblake, koje smo često čuli u vremenskoj prognozi da se zovu kumulusi ili takozvani olujni oblaci.

Hlađenje dovodi do hlađenja toplog vazduha, što, zauzvrat, izaziva kondenzaciju u oblaku, a kondenzacija se pretvara u kišu ili grad.

Kada se led formira u kumulusnom oblaku, to je jedan od važnih faktora u formiranju munja. Olujni oblaci u kojima se formira određeni broj i veličina kristala leda možda ne formiraju munje. Sitne čestice vode u oblaku koje su ostale u njemu i nisu se pretvorile u kišu ili grad pretvaraju se u kristale leda. Oni kristali koji su pozitivno naelektrisani počinju da se dižu do vrha olujnog oblaka.

Kada dostignu preciznu veličinu, padaju kao grad. Za razliku od većih, manje čestice se i dalje dižu prema gore i tako se sudaraju sa većim česticama leda. Kada se sudare, ovaj sudar uklanja elektrone iz onih čestica koje nastavljaju da rastu, dajući im pozitivan naboj, a one čestice koje padaju i koje su veće dobijaju negativno naelektrisanje.

Munja nastaje kada se dva naelektrisana oblaka sudare i kada imaju različito naelektrisanje – pozitivno i negativno. Nakon što je privlačnost između dva oblaka postala veoma jaka, kroz njih počinje da teče struja iz jednog oblaka koji se spušta. Ovaj tok električne energije formira munju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji