Zašto sanjamo?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
zašto sanjamo

Oneirologija je naziv moderne nauke koja proučava snove i pokušava da da naučni odgovor na pitanja koja se tiču procesa sanjanja. Međutim, san je uzbuđivao ljude od davnina. Postoje mnoge teorije koje pokušavaju da objasne šta je san i zašto sanjamo i van nauke.

Za početak, potrebno je definisati pojam sna. To su slike, misli i emocije koje osoba doživljava dok spava. Snovi se veoma razlikuju - mogu biti veoma bogati i intenzivni ili potpuno nejasni, prolazni, zbunjujući, pa čak i dosadni. Ponekad imaju jasno značenje, drugi put su potpuno nerazumljivi, samo niz bačenih slika, likova ili emocija.

Prema nekim stavovima, svakodnevni stres menja snove. Ponekad odražavaju naše unutrašnje emocije. Bez simbola, snovi pokušavaju da uravnoteže i uklone naše unutrašnje smetnje.

Naučna zajednica tvrdi da je san fundamentalan za funkcionisanje uma i pamćenja. Ključ za poboljšanje pamćenja je upravo u snu, a ne u odmoru.

U procesu sanjanja se obrađuju i organizuju nedavno doživljeni incidenti i događaji. Dnevna sećanja se konsoliduju kroz san i tako se mozak osvežava. Snovi su njegov način ponovnog pokretanja.

U slučaju problema, prepreka na našem putu, oslanjamo se na informacije iz sećanja. Dakle, sanjanje je korisno u ovom smislu jer pomaže u organizovanju i konsolidovanju sećanja i olakšava pristup njima kada je to potrebno.

razlozi za san

Najživopisniji snovi se javljaju tokom REM faze. U ovoj fazi spavanja su i snovi kojih se najverovatnije sećamo ujutru. Nakon buđenja, naš aktivni um sastavlja slike i pojedinačne fragmente sna, stvarajući koherentan narativ o snu.

Snovi su takođe podsticaj za kreativnost, pomažu u rešavanju svakodnevnih problema koji su teški. U procesu sanjanja kreativnost nema granica jer su ograničene realnosti svesnog sveta odsutne. Dakle, kreativno razmišljanje je u letu i u tom trenutku se mogu roditi ideje koje su rešenja problema.

U ovom pravcu razmišljanja dolazimo do zaključka da su snovi odraz naših života. Pojavljuju se kao fragmenti u sećanju, pripremaju nas, štite od opasnosti stvarnog života, pomažu nam u procesuiranju svakodnevnih emocija, sistematizuju najvažnije informacije koje dobijamo. Snovi su važni za naš stvarni život.

Naučite takođe kako da kontrolišemo svoje snove i kako da pamtimo svoje snove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas