Zašto da ne slavimo 40. rođendan?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
sujeverja za 40. rođendan

Ne znaju svi da je prihvaćeno ne slaviti 40. rođendan. Ovo verovanje potiče iz duboke prošlosti i vezano je za narodna verovanja. Tradicija se očuvala dugo, pa i do danas, a i sada ima ljudi koji misle da će im se, ako proslave ovaj svoj rođendan, desiti nešto loše. Loša sreća je za celu porodicu, a ne samo za slavljenika.

Razlog za takvo verovanje potiče iz značenja broja 40 od davnina. Iz Biblije znamo da je Mojsije vodio Izraelce kroz pustinju 40 godina. Svetski potop je takođe trajao isto toliko.

Mnoga sujeverja vezana za rođenje i smrt ponovo se odnose na ovaj broj. Novorođenče ne treba pokazivati ljudima 40 dana. A 40 dana posle smrti pravi se najveći pomen za pokojnika, jer se tada njegova duša predstavlja pred Bogom.

Na 40. godišnjicu smrt je blizu i zato je ne treba privlačiti proslavama. Svetlost svećica na torti i radost osoba na rođendanu imaju upravo takvu snagu. Čak i u Rusiji veruju da ko slavi 40 godina, neće imati šanse da učini isto sa 50.

U istočnoj i centralnoj Aziji broj 4 je takođe predmet takvih verovanja. Smatra se fatalnim, slično broju 13 u zapadnoj kulturi. Stoga, kada se osoba iz zapadnog sveta nađe u bolnici u azijskom svetu, iznenadi se zašto brojevi 4 i 40 često izostaju iz numeracije soba.

Takođe postoji snažno simboličko značenje u tarot kartama. Tamo karta smrti odgovara broju 40.

zašto da ne slavimo 40. rođendan

Savremena nauka ima svoje objašnjenje vezano za ovaj broj. U dobi od 40 godina dolazi do niza promena na svesnom nivou. A kada se nešto promeni, dobro je to ne najavljivati praznikom, da put čoveka ide glatko.

Najnovija saznanja pokazuju da se razvoj ljudskog mozga završava u 40. godini, a ne u detinjstvu, kako se do nedavno verovalo. Prefrontalni korteks u mozgu završava svoje formiranje tačno sa 40 godina. Do ovog uzrasta možemo steći znanje koje ćemo koristiti do kraja života.

U prošlosti je ljudski život bio mnogo kraći, a 40 godina je bila prilično poodmaklo doba. Telo vidno stari, javljaju se bolesti, a telo sve teže podnosi svakodnevne izazove. Proslavljanje tog doba izgledalo je kao navikavanje na tu starost koja se približava.

Postoje i drugi koncepti. Prema jednom od njih, naš lični anđeo čuvar nas napušta sa 40 godina i prepušteni smo sami sebi da se nosimo sa životom. I u starija vremena, ovaj period u životu smatran je prekretnicom i njegovo proslavljanje neprikladnim.

Svako koga proganjaju sumnje može bezbedno da preskoči ovaj praznik. Sledeći dolaze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest