Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Nakit i Kamenje»Svojstva i simbolika cirkona

Svojstva i simbolika cirkona

Plamena M.Plamena M.
Početnik
12
Cirkoni - simbolika i svojstva

Jedan od prvih pisanih zapisa o upotrebi cirkona je iz 6. veka. Čak i raniji podaci se nalaze u drevnim hinduističkim tekstovima, koji pominju da je cirkon jedan od mnogih dragih kamenja drveta Kapla. To drvo je vezano za njihovu religiju, a prema legendi njegovi listovi su bili ispleteni od zelenog cirkona.

U antičko doba cirkon se zvao Hyacinth ili Jacinth - latinski naziv za zumbul. Legenda kaže da je lepog Heacinta uništio Apolon, koji mu je zavidio na njegovoj lepoti. Heacintova lepota bila je zapečaćena u crvenom cirkonu.

Cirkon se nalazi u širokom spektru boja. Međutim, i pored toga, najpopularniji je bezbojni cirkon. Vizuelno je veoma sličan dijamantima. Od njih se razlikuje po dvostrukom odsjaju i habanju i otupljivanju uglačanih ivica.

U prirodi, svaki cirkon u svom čistom stanju je bezbojan. Kada određene nečistoće uđu u njega, postaje žut, narandžast, plav, crveni, smeđ i zelen.

U svom čistom obliku, cirkon je veoma lep dragi kamen. Međutim, danas se masovno proizvodi u veštačkim uslovima. Prirodno ekstrahovan cirkon se uvozi iz Kambodže, Šri Lanke, Tajlanda, Mjanmara, Australije i drugih.

Cirkon je u grupi najtežeg dragog kamenja. Iako je to teško da se to desi, dragulji se mogu oštetiti trljanjem i međusobnim kontaktom. Zbog toga je uobičajena praksa da trgovci svaki komad umotaju u papir kako se ne bi trljali jedan o drugi.

Kamen cirkon

Cirkon je poznat kao kamen tihih vibracija. Veruje se da može da obezbedi čistiju vezu između vašeg unutrašnjeg Ja i duhovnih učitelja. Omogućava čoveku da postigne mir sa samim sobom.

Cirkon se nalazi u mnogim bojama, od kojih su neke veštački stvorene. Različite boje imaju različita lekovita i magična svojstva:

- bezbojni cirkon - čisti auru i nosi se za zaštitu;

- žuti cirkon - donosi mudrost, privlači ljubav i nosi se za povećanje seksualne energije;

- narandžasti cirkon - povećava lepotu i proteruje ljubomoru i strahove;

- crveni cirkon - privlači bogatstvo, leči povrede, smiruje bol, tera zle duhove i noćne more;

- zeleni cirkon - privlači prijateljstva i bogatstvo;

- svetloplavi cirkon - balansira i dopunjuje;

- ružičasti cirkon - podržava astralno putovanje noću, tokom spavanja;

- braon cirkon - leči glavobolju;

- ljubičasti cirkon - koristi se za magiju za privlačenje novca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest