Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Feng šui»Šta je Či energija i kako je savladati?

Šta je Či energija i kako je savladati?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Šta je Či energija i kako je savladati

U drevnoj Kini ljudi su shvatili neke istine koje su naučno dokazane mnogo kasnije. Jedna od njih je razumevanje životne energije. Kinezi su verovali da su zdravlje i dugovečnost posledica prisustva dobre energije, koja se zvala Či, i smatrali su je sastavnim delom ljudskog tela. Što je bolja ova energija koju svako zrači, to će bolja biti energija koju mu univerzum vraća.

Kvalitetna energija ima visoke vibracije. Poremećaj načina na koji energija cirkuliše dovodi do bolesti i ubrzava starenje.

Verovanja starih Kineza zasnovane su na istini. Sve u univerzumu je energija, i ona je u stalnoj razmeni i kretanju. Kvantna fizika je pokazala da je univerzum zapravo sačinjen od energije koja trepti i vibrira različitim frekvencijama, a materija i energija su dva oblika iste stvari. Kristalizacija i kompresija energije proizvode materiju.

Zato smo svi mi deo ogromnog energetskog polja i interakcije koje pravimo stvaraju energetske talase. One utiču na energetsko polje. Energetski talasi su rezultat našeg kontakta sa svetom, odražavaju se u našim emocijama, mislima i osećanjima.

Energija koja nas okružuje je spoljašnja i unutrašnja – uopšteno govoreći. Unutrašnju Či energiju poseduju svi živi organizmi. Či teče kroz njih i nije važan kvantitet ili kvalitet ove energije, već način na koji ona teče. Harmonija Či energije je osnova zdravlja, blagostanja i pravilnog razvoja pojedinca.

Stoga je način na koji se upravlja Či energijom najvažnija stvar koju čovek treba da nauči u svom životu, prema istočnjačkoj filozofiji.

Či energija

Najlakši metod upravljanja Či energijom je kroz Či Gun tehniku disanja – usmeravanje disanja. Energija prati misao, misli oblikuju okolinu i menjaju živote. Jaka želja akumulira energiju, što pomaže da se želja ostvari. Međutim, misli, osećanja i želje moraju biti u skladu sa postupcima.

Pravilno kretanje životne energije pomaže da se ona skladišti i samim tim održava ravnotežu u telu. To praktično znači jak imuni sistem.

Či Gun tehnika obuhvata meditaciju, vežbu, borilačke veštine, Feng Šui i kineske medicinske prakse. Sve ove stavke imaju zdrav efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas