Magična svojstva sigurnosne igle

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Magična svojstva sigurnosne igle
Fotografija: TBIT/pixabay.com

Mnogi ljudi će verovatno biti iznenađeni kada saznaju da je 10. april Međunarodni dan sigurnosne igle. Svi su svesni brojnih prednosti ove igle, kojom teško da ćemo se povrediti, pa stoga čak ima i svoj praznik, ali zašto baš 10. aprila?

Na ovaj datum 1849. neumorni pronalazač po imenu Volter Hant dobio je patent za ovaj njegov korisni pronalazak. Sigurnosna igla ima zanimljivo poreklo prema gradskim legendama. Pronalazak sigurnosne igle je posledica pozajmice, koju je pronalazač morao da vrati prijatelju. I on je odlučio da to uradi, izmišljajući nešto novo. Dakle, sa komadom žice i malim sredstvom za pričvršćivanje njenog kraja, nakon mnogo pokušaja, dobio je izuzetno praktičan predmet - sigurnosnu iglu.

Zapravo, Hantova ideja nije baš nova. Slični primeri zgodnog uređaja za pričvršćivanje postojali su još u antičkoj Grčkoj, a Homer govori o tome u Odiseji. Tamo je jedan prosac Penelopi poklonio igle sa draguljima kako bi je pridobio.

U srednjem veku, međutim, prototip sigurnosne igle, nazvan fibula, već je bio dostupan. Današnji praktičan i simpatičan objekat ima istu svrhu – da spoji, da poveže dva dela da budu celina, da obavljaju neku zajedničku funkciju.

Ovaj primarni zadatak sigurnosne igle pretvara je u predmet sa magičnim svojstvima. To je vrlo uobičajeno sredstvo protiv uroka. Da biste zaštitili dom od zlih očiju i misli spolja, preporučuje se magijska zaštita sigurnosnom iglom.

Da bi se igla aktivirala, ona se zagreva vatrom, a zatim zabode u vrata da čuva dom od zlih sila. Uvek mora da bude pričvršćena, kako se ne bi izgubile magične moći sigurnosne igle.

Ako se nosi kao dodatak i zakači za odeću, postaje amajlija za sreću, novac i privlači ljubav. Sa njom se rade i magijski rituali, kao i oni za zaštitu od magije.

Sigurnosna igla protiv magije

Modni trendovi takođe nisu ostali ravnodušni prema elegantnoj nepretencioznosti ovog jednostavnog predmeta i pretvorili su ga u modni, ali i društveni simbol.

Prvo, pank pokret pretvorio je sigurnosnu iglu u modni dodatak i metaforu za sve antikonformističke stvari. Izlaskom Britanije iz EU došlo je do rasno motivisanih incidenata, a onda je nošenje sigurnosne igle postalo simbol tolerancije i poziv na jedinstvo sa imigrantima.

U SAD nose sigurnosne igle kao znak empatije sa različitim manjinskim grupama, a mali praktični predmet se vidi kao simbol sigurnog saveznika. I dok je u prošlosti fibula delila ljude po klasnim linijama, sada se na to gleda kao na obećanje da će ih spojiti.

U našem svakodnevnom životu, zaštitna igla nastavlja da bude ista super korisna stvar koju je dobro uvek imati pri ruci kod kuće, u torbi, u kolima. Ona je verna pomoćnica svakoj dobroj domaćici. I već znate za njena magijska svojstva kao amajlije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest