sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Verovanja, Tradicije i Običaji»Crna mačka - loša sreća ili samo sujeverje?

Crna mačka - loša sreća ili samo sujeverje?

AdminAdmin
Početnik
91
Crna mačka - loša sreća ili samo sujeverje?

Crna mačka ima izuzetnu istoriju, od vremena kada je obožavana kao božanstvo, do vremena kada je živa spaljivana, jer se smatralo da je ovaploćen đavo. Mišljenja o ovom pitanju su i dalje pomešana...

27. oktobar je mesec kada u SAD proslavljaju dan crne mačke, pa hajde da pričamo detaljno o ​​ovim jedinstvenim stvorenjima, nabijenim sa toliko simbolike.

Verovanje da crne mačke donose lošu sreću ima čvrste temelje u američkoj kulturi. Verovalo se da je loš znak ako vam crna mačka pređe put, ali je dobar znak ako pustite crnu mačku u svoju kuću.

Tu je Legenda o crnim mačkama i bejzbolu - pobednički tim je izgubio katastrofalno nakon što je crna mačka ušla na teren i počela da kruži oko treće baze.

Još u ranoj američkoj istoriji, crne mačke su smatrane prijateljima veštica: ljudi koji su se bavili magijom često su posedovali crne mačke i ponekad ih koristili u svojim ritualima, ponekad kao žrtve.

U nekim suđenjima za veštičarenje, jedan od dokaza bio je posedovanje crne mačke od strane optuženog. Neke od ovih mačaka su čak i spaljene žive zajedno sa svojim vlasnicima. I danas se veruje da postoje grupe koje koriste mačke za žrtvovanje; jedni o njima misle kao o urbanim legendama, drugi im veruju. Ali većina modernih veštica ima crne mačke kao svete kućne ljubimce.

Crna mačka je... samo mačka sa crnim krznom. Ne mora da bude određena rasa, može biti rasna ili mešanac. Crna boja joj pomaže da lovi noću, ali tokom istorije mačke sa čistim crnim krznom su često smatrane simbolom zla (postoji nekoliko kultura u kojima se veruje da donose sreću). Ova sujeverja takođe postoje u modernom društvu; činjenica je da se manje crnih mačaka usvaja iz skloništa za životinje nego bilo koje druge boje. Čudno.

Crne mačke su se nekada povezivale sa zlom i veštičarstvom. Ako pogledamo jevrejski i vavilonski folklor, videćemo da je crna mačka značila da zmija leži na srcu. U Drevnom Egiptu mačke su bile svete životinje i kada je porodična mačka umrla, njeno telo je mumificirano.

Crna mačka

Rimljani su na sličan način posmatrali mačke; upravo su oni doneli mačke u Evropu. U to vreme mačke su se smatrale talismanima, posebno ako su bile crne i prelazile vam put. Prvo, Crkva je počela da ih povezuje sa vradžbinama i magijom, i crne i bele mačke, počele su da dobijaju loš glas.

Do 17. veka mačke su već bile u potpunosti povezane sa magijom i bile su izvor straha. Crne mačke su najviše stradale tamo gde je bilo najviše lova na veštice.

Postoji nekoliko zemalja koje još uvek smatraju da je crna mačka dobar znak. U Škotskoj je nepoznata crna mačka ispred vrata bila znak budućeg prosperiteta, a žene ribara su čuvale crne mačke jer su verovale da štite njihove muževe dok su na moru. Ali ipak, u Irskoj, ako vam crna mačka pređe put pod mesečinom, to znači da ćete biti bolesni. U Rumuniji, Moldaviji i Češkoj još uvek veruju u sujeverje o crnoj mački koja prelazi put!

Čuveni anarhistički simbol je crna mačka u borbenom stavu, tačnije simbol anarhističkog pokreta koji se bavi pravima radnika.

Pa da li su one dobre ili loše? Zavisi od toga u kojoj zemlji postavljate pitanje – neki će vam reći da su to najzlobnija stvorenja i da ih treba izbegavati, drugi će tvrditi da su to obične životinje i da ih treba tretirati kao bilo koju drugu životinju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest