Mit o Herkulesu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Mit o Herkulesu

Herakle ili Herkules je starogrčki heroj, najslavniji od svih. Poznat je i pod imenom Herkules, kako ga zovu u rimskoj mitologiji. Njegov prepoznatljiv kvalitet je njegova izuzetna snaga. Bio je počastvovan zajedno sa bogovima i nakon njegove smrti prihvaćen je na Olimpu kao jedan od njih.

Njegovi atributi su koža Nemejskog lava kojeg je ubio, njegov luk i strele. Tokom njegovog života bio je pod pokroviteljstvom boginje Atene, a progonila ga je Zevsova žena - Hera. Poznat je po dvanaest podviga koje je izvršio po nalogu Euristeja, svog rođaka, kome je morao da se povinuje.

Poreklo i postojanje Herkulesa

Herkules ubija Nemejskog lava

Herkules je rođen u Tebi, u Beotiji, prema Homerovoj pesmi Ilijada. Njegova majka bila je kraljica Alkmena, iz porodice Perseida, potomaka starogrčkog heroja Perseja. Njegov otac je bio vrhovni bog Zevs, ali ga je vaspitao mitološki junak Amfitrion, muž njegove majke. Očinstvo Zevsa je razlog što Herkulesa mrzi boginja Hera, koja ga celog života proganja i pokušava da mu naudi. Herkules takođe ima brata blizanca po imenu Ifikle koji umire dok je još bio u kolevci.

Prema mitologiji, Herkules je imao nekoliko žena i mnogo dece. Rod čiji je on postao osnivač naziva se Heraklidi.

Kada je došlo vreme da se rodi Herkules, Zevs govori olimpijskim bogovima da će se roditi najslavniji heroj Grčke, koji će vladati nad svima. Ljubomorna boginja Hera odlučila je da prevarom promeni ovo predodređenje. Ona zahteva da se Zevs zakune da će se ono što kaže ostvariti i odlaže Herkulesovo rođenje da bi druga kraljica, Tirinta i Mikene, koja takođe čeka dete, mogla da se porodi pre Alkmene. Tako se prvi rodio Euristej. Hera se time ne zadovoljava i šalje dve zmije otrovnice u Herkulesovu kolevku, ali on je još kao dete toliko jak da ih davi golim rukama.

Njegovo detinjstvo prolazi u učenju, a stiče sva znanja koja mu vreme u kome živi može dati. Herkules raste zdrav, snažan i obrazovan, spreman da bude heroj. Takav je postao zahvaljujući ispunjenju 12 podviga koje je izvršio po Euristejevom nalogu.

Herkules ubija Lernejsku hidru

Intervencijom Here, mladi junak postaje potčinjen svom rođaku i izvodi podvige koji mu kasnije donose mesto među bogovima. Ovi podvizi su uzastopno izvođeni 12 godina. Herkules davi Nemejskog lava, ubija Lernejsku hidru, uništava Stimfalske ptice, hvata Kirinejsku košutu, kroti vepra Erimanta, čisti za jedan dan Augijevu štalu, ukroti Kritskog bika, krade konje kralja Diomeda, uzima pojas kraljice Amazonki, Ipolite, krade Gerionove krave, iščupa zlatne jabuke Hesperida i izvodi okovanog troglavog psa Kerbera iz podzemnog sveta.

Posle njegove smrti, Herkulesu je dodeljeno mesto među bogovima. Junak postaje besmrtan i za ženu dobija boginju Hebu. Hera prekida svoje neprijateljstvo prema njemu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji