Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke
Drevne zagonetke

Drevne zagonetke

Drevne zagonetke , istorijski događaji i činjenice. Drevne civilizacije i nestale kulture. Tajne i misterije drevnih civilizacija .
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Inkvizicija - činjenice, mitovi i istineInkvizicija - činjenice, mitovi i istine
07. avgust
Sama reč Inkvizicija izaziva osećaj zla, mučenja i straha. Inkvizicija je proganjala jeretike vekovima. Najviše se pamti i najstrašnija je španska inkvizicija.
Život Katarine VelikeŽivot Katarine Velike
07. avgust
Pre 223 godine umrla je najpoznatija vladarka koja je vladala Ruskim carstvom - Katarina II, zvana Katarina Velika. Legende o izopačenosti Katarine Velike opstaju vekovima nakon njene smrti.
Aleksandar Solženjicin - biografija i stvaralaštvoAleksandar Solženjicin - biografija i stvaralaštvo
22. jul
Solženjicin, Aleksandar Isaevič je ruski pisac, dramaturg i disident, zahvaljujući čijem radu je svet saznao za sovjetske logore prinudnog rada Gulage. Kratka Solženjicinova biografija.
Legenda o Tritonu - moćnom bogu moraLegenda o Tritonu - moćnom bogu mora
30. jun
Triton je legendarno stvorenje u grčkoj mitologiji povezano sa morem. U nekim verzijama mitologije, Triton je identifikovan kao sin Posejdona, boga mora i Amfitrite, nimfe voda.
Korejski rat - činjenice i događajiKorejski rat - činjenice i događaji
24. jun
Ono što svet danas zna o Severnoj Koreji, jeste da diktatorski režim u najzatvorenijoj zemlji sveta puni glave ljudima mržnjom prema SAD. Korejski rat - činjenice i događaji.
Imperator Hadrijan - Uspon i padImperator Hadrijan - Uspon i pad
04. maj
Publije Elije Hadrijan je bio treći u grupi od pet rimskih careva, koje istorija definiše kao dobre vladare. Ne samo sa stanovišta njegovih savremenika, već i sa stanovišta njegovih potomaka.
Konstantinopolj – uspon i padKonstantinopolj – uspon i pad
01. maj
Konstantinopolj je sazidao car Konstantin i nazvan je Konstantinov grad. Konstantinopolj se brzo pretvara u centar nauke i kulture.
Istorija o Oktavijanu AvgustuIstorija o Oktavijanu Avgustu
01. maj
Oktavijan Avgust, takođe nazivan i Avgust Cezar ili Oktavijan, rođen je pod imenom Gaj Oktavije 23. septembra 63. pre nove ere. Bio je prvi rimski car na čelu bivše republike. Pogledajte više.
Ekaterina I - život i vladavinaEkaterina I - život i vladavina
29. april
Ekaterina I ostaje najneobičnija i najčudnija ruska carica, koja ne samo da je uspela da se domogne prestola uprkos svom običnom poreklu, već je ostavila dubok trag u ruskoj istoriji. Put ruske carice od trona do vladavine.
Petar Veliki – život i vladavinaPetar Veliki – život i vladavina
29. april
Petar Veliki ostaje u istoriji kao poslednji car Rusije i njen prvi imperator. Život i vladavina Petra I Velikog, koji nije slučajno nazvan Veliki i kome sudbina nije slučajno dala šansu da upravlja.