Sanovnik.com»Članci»Snovi»Zdrav san»Koristi popodnevne dremke

Koristi popodnevne dremke

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Početnik
14
Koristi od popodnevne dremke

Koristi popodnevnog spavanja ili poslepodnevne dremke su neosporne. Naučnici to potvrđuju s obrazloženjem da, zahvaljujući tome, ljudsko telo dobija neku vrstu restartovanja iz stresne svakodnevice i stresa. Nakon popodnevnog odmora, studije su pokazale da osoba ima veću koncentraciju i jače zdravlje.

Stručnjaci kažu da je najbolje vreme za popodnevni san između 14 i 15 časova. Dodatni dokaz za to su tvrdnje brojnih poznatih ljudi koji su doprineli svetskoj istoriji kao što su Napoleon, Tomas Edison, Leonardo da Vinči i Vinston Čerčil da im je popodnevno spavanje pomoglo u delima koja su promenila svet.

Naučnici veruju da će nam, ako nemamo vremena, i pola sata popodnevnog sna biti od velike koristi. Postoje četiri glavne prednosti popodnevnog spavanja:

100 posto efikasnosti nakon jednog sata spavanja

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, čak i jedan sat sna udvostručuje radni kapacitet radnika. NASA-ina studija je čak uspela da izračuna da kratko spavanje povećava performanse za 100 procenata.

Koristi dremke su mnogo efikasnije od kafe ili vežbanja. Nedavno je čak i u Berlinu u Nemačkoj otvoren kafić u kome zaposleni u velikim kompanijama u centru grada mogu da odspavaju na pauzi za ručak.

Popodnevni san

Popodnevni san = zdravlje

Prekomerni rad i nedostatak sna mogu dovesti do povećanja kortizola u telu. Ovaj hormon je uzrok stresa. Povećava netoleranciju na glukozu i masnoću na stomaku, slabi mišiće i imuni sistem, ometa učenje i pamćenje i smanjuje nivo hormona rasta i testosterona.

Stručnjaci preporučuju uglavnom odmor, kako bi telo moglo da se nosi sa visokim nivoima. To se dešava zato što se tokom spavanja u telu oslobađa hormon rasta, koji se suprotstavlja kortizolu. Osim toga, pomaže poboljšanju imunološkog sistema, seksualne funkcije, pa čak i gubitku težine.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Istraživanja pokazuju da je za ljude koji spavaju popodne rizik od srčanog udara minimalan.

Više sna – bolje raspoloženje

Kada spavamo, naše telo oslobađa serotonin, koji reguliše san, apetit i raspoloženje i stvara osećaj zadovoljstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest