Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Sreća i uspeh»Kako se naučiti strpljenju?

Kako se naučiti strpljenju?

Mariana V.Mariana V.
Početnik
11
strpljenje

Petar Danov definiše čoveka bez strpljenja kao brod bez kormila, dok onog ko ima strpljenja Učitelj definiše kao brod sa sidrom.

Ljudi su različiti, a različito je i strpljenje kojim su obdareni i koje nose u sebi. Za one kod kojih je strpljenje manje, ono je nestabilno i brzo se iscrpljuje, može doći i do namernog uništavanja postignutog uz veliki trud, upravo kada strpljenje nije dovoljno i čovek je postao nervozan.

Najčešće, oni koji su željni svega žele da to dobiju odmah i bez ikakvog napora. Ali to je kao namerni otpor učenju i životnim lekcijama. Stoga svojim nestrpljenjem od života drugih čine pakao.

Dobra vest za sve one koji imaju napade nestrpljenja je da se ono može steći, može se naučiti ili ako želite, može se obučiti u strpljenju.

Prvi korak u sticanju strpljenja je prepoznavanje znakova nestrpljenja i njihovo savladavanje.

Ako osećate napetost mišića, zategnutost, razdražljivost ili anksioznost, onda ste već u zagrljaju nestrpljenja. Pokušajte da kontrolišete njegove fizičke manifestacije i opustite svoje telo.

Da biste to uradili, opustite mišiće, ostanite mirni, svesno usporite i dišite polako. Pokušajte da otkrijete pravi razlog koji vas čini nestrpljivim. Važno je da razumete šta vas tera da se ponašate ovako i da li je to izolovani incident ili obrazac ponašanja.

strpljiv muškarac

Ako je nestrpljenje tipično za vaše ponašanje, veoma je važno da prvo promenite svoj stav i shvatite da se neke stvari jednostavno ne mogu podstaći. Ovo je drugi korak na putu ka strpljenju kao duhovnom miru i smirenosti.

Treći korak da naučite da budete strpljivi jeste da trezveno procenite da li su stvari pod vašom kontrolom. Ako je tako – onda ih možda ubrzavate ili usporavate, ali ako su izvan vaše kontrole – prihvatite da nećete odrediti tempo i iskoristite situaciju kao vrednu lekciju.

Dišite i opustite se - ovaj savet je mnogo vredniji nego što se čini na prvi pogled. Rim nije izgrađen za jedan dan, tako da ne pokušavajte da sve to uradite danas, baš sada. Morate da napravite ovaj četvrti korak na putu ka strpljenju.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, shvatite da se sve, apsolutno sve može postići, ali ne odjednom i sada, već korak po korak.

Ovo se takođe odnosi na učenje da budete strpljivi. Ako danas niste uspeli da se kontrolišete, ako ste ponovo pokazali nestrpljenje, onda je sutra sigurno novi dan i uskoro ćete moći da kontrolišete svoj temperament.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest