Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Moje Ja»Kako se osloboditi skepticizma?

Kako se osloboditi skepticizma?

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
5
uklanjanje skepticizma

Skepticizam je zasnovan na strahu. Strahu od grešaka. Strah da ne budete previše naivni i lakoverni. Sa strane subjektivne stvarnosti, skepticizam je prilagođavanje uma. Um počinje da se prilagođava vašoj odluci da živite u svemiru zasnovanom na strahu.

Ako verujete u objektivan univerzum, ne možete izbeći skepticizam. Da, i ne želite da to izbegnete. Ima smisla plašiti se i sumnjati da ne možete da kontrolišete događaje. Skeptik će uvek smatrati neskeptika nerazumnim, neozbiljnim, previše samouverenim i nemarnim.

Alternativa skepticizmu:

Šta bi mogla biti razumna alternativa skepticizmu? - alternativa zasnovana ne na strahu? Prihvatite i živite stvarnost onakvu kakva jeste, bez brige o greškama koje možete napraviti. Realnost je nešto u čemu živite da biste uživali, a ne nešto što samo testirate.

Naravno, to možete doživeti tako što ćete stalno preispitivati mogućnost sreće, ali ovo je samo jedna od mnogih mogućnosti. Dobro je bar da ne zaboravite i da za uvek zapamtite da se život može živeti na više načina. Sigurno bi bilo bolje da otkrijete širok okean mogućnosti umesto da se ograničite na usku reku?

Skeptik je uvek zainteresovan za verovatnoću uspeha ili neuspeha. Pretpostavimo da skeptik želi da pokrene sopstveni posao. I pre nego što krene da preduzme bilo kakvu akciju, mora da pronađe odgovore na mnoga pitanja kako bi se oslobodio straha i sumnje.

Koje uspehe su drugi postigli u ovoj oblasti? Da li imam dovoljno novca? Kako ću se brinuti o sebi? Šta ću ako se ništa ne desi i ne krene biznis? Da li ću uspeti da postignem prihvatljiv rezultat? Koje su moje šanse za uspeh?

skepticizam

Neskeptik (ne nužno i optimista) potpuno drugačije gleda na život. Ako odluči da pokrene sopstveni biznis, neće se previše obazirati na razmišljanje o odmeravanju svih mogućih rezultata.

Jedna takva osoba često zna da ispriča sledeće o početku svojih životnih projekata: „Kada sam počinjao ovaj posao, nisam sebi postavljao sva ta glupa pitanja. Nije mi bilo toliko važno da uspem – samo sam uživao u procesu.. „Nije me bilo briga šta su drugi postigli u ovoj oblasti. Želeo sam da se uronim u dinamiku života i da sve doživim kroz sopstveno iskustvo. U tom pogledu nema uspeha ni neuspeha – postoji samo lično iskustvo.“

Nastojte da živite život i ne sumnjajte i ne plašite se toga - i tada će radost postati vaše prirodno stanje. Nije važno kakav će biti ishod. Važan je vaš stav prema životu. Uživajte u iskustvu, a ostalo će doći samo od sebe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest