Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Šta simbolizuje bubamara?

Šta simbolizuje bubamara?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Početnik
4
Šta simbolizuje bubamara?

Bubamare su u grupi najomiljenijih insektata. One simbolizuju dobrotu i ljudsku sreću. Njihova jarko crvena boja je veoma lepa i prijatna za oko.

U evropskoj tradiciji, bubamara se vezuje za Bogorodicu. Njena crvena boja predstavlja crveni ogrtač Device Marije, a sedam crnih tačaka koje ona ima su znak sedam radosti i sedam tuga Device.

Povezivanje bubamare sa Presvetom Bogorodicom nije retka pojava. Njeni različiti nazivi u mnogim zemljama bukvalno je povezuju sa Bogorodicom ili Gospodom Bogom.

Možda je najpopularnije značenje bubamare kao simbola sreće. Kada sleti na čoveka, on mora da kaže svoju želju i ona će se ostvariti.

Azijska tradicija kaže da ako uhvatite, a zatim pustite bubamaru, ona će željno doleteti do vaše prave ljubavi, pronaći je i šapnuti joj vaše ime na uvo. Nakon što čuje njenu poruku, ona će vas pronaći.

U Irskoj, bubamara je simbol zaštite.

Različita imena ovog insekata kod indoevropskih naroda su veoma drevna i povezuju se sa bogom groma, sa suncem i nebom, mestom gde bogovi žive. Drevno indijsko ime bubamare u prevodu je čuvana od Indra. Povezuje se sa antičkim motivom krava boga groma, njihove krađe od zlog boga i ratom za povratak koji je usledio. U drugoj verziji, reč je o Božjoj ženi, njenoj krađi, naknadnom povratku i proveri uz pomoć vatre njenih sedmoro dece. Samo sedmo dete je preživelo jer je bilo pravo dete Božije. Otuda i nazivi Božja nevesta i Božja kravica.

Kod nas svaka devojčica koja uhvati bubamaru pita je gde će se udati. Veruje se da gde god ona odleti, da će tamo biti devojčin budući dom.

Ako sanjate bubamaru kako vam puzi po ruci i odeći, uskoro ćete dobiti dobre vesti. Bubamara u snu može značiti i putovanje srećnom povodom, a za one koji nisu porodični – uskoro ćete upoznati svog partnera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest