Šta je tamjan?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
15
Šta je tamjan

Tamjan je aromatična smola drveta dobijena od drveća iz roda Bosvellia iz familije (Burseraceae) koje raste na Arapskom poluostrvu (u Jemenu i Omanu) i u istočnoj Africi (u Somaliji). Od davnina, visoravan Dofar u Omanu bila je svetski centar za sakupljanje tamjana, ali sada se glavna količina tamjana dobija u Somaliji.

Tamjan je jedan od najstarijih mirisa, koji se koristi u verskim službama i u parfimeriji. Tamjan je sastavni deo 11 miomirisa koji se pale u hramovima. Pominje se u Jevanđelju kao jedan od darova koje su mudraci doneli Isusu Hristu, zajedno sa zlatom i smirnom (Mat. 2, 11).

Dobijanje i vrste tamjana

U februaru ili martu se vrše rezovi na stablima iz roda Bosvellia, sa kojih smola teče u kontinuitetu prilično dugo, pokrivajući celo stablo, dok se na kraju rana ne pokrije osušenim sokom. Osušena smola se zatim sakuplja sa drveta i zemlje i razdvaja u dve vrste:

- Odabrani tamjan (lat. Olibanum electum) su okrugli ili duguljasti komadi, poput kapi, svetlo žute ili roze boje, sa voštanim sjajem. Na vrhu su obično prekrivene prahom od trljanja jedna o drugu, imaju prijatan balzamični miris i balzamično gorak, opor ukus. Kada se zgnječi, ovaj tamjan se pretvara u beli prah;

Tamjan

- Obični tamjan (lat. Olibanum in sortis) je manje čist, u većim i tamnijim komadima.

Svojstva tamjana

Tamjan je delimično rastvorljiv u vodi i organskim rastvaračima. Kada se trlja vodom, formira emulziju. Kada se zagreje, omekšava bez topljenja i daje jak, prijatan sladak balzamični miris. Pri daljem zagrevanju se zapali i gori plamenom koji jako dimi. Sastav tamjana uključuje u različitim proporcijama:

- guma oko 30%;

- smole 56% - smeša slobodne bosvelinske kiseline C 32 H 52 O 4 i povezane sa olibanorezenom (C 15 H 22 O) n;

- etarska ulja tamjana oko 8% - mešavina nekoliko terpena, diterpena i seskviterpena, tačke ključanja na 160-170 stepeni;

- gorke supstance;

- minerali i drugi.

Primena i dejstvo tamjana

Uglavnom, tamjan se koristi za kađenje u crkvenim obredima. Takođe se koristi u parfimeriji i aromaterapiji (uglavnom u obliku etarskog ulja). Pre toga, tamjan je korišćen u homeopatiji, medicini, u proizvodnji nekih pasti za zube, eliksira, sveća za dimljenje itd.

Tamjan se trenutno ne koristi u medicinske svrhe, iako se u ovoj oblasti provode neka istraživanja. Tamjan je deo nekih recepata za masti i meleme za razne vrste gnojenja, koji se koriste u narodnoj medicini za mastitis, čireve, pa čak i neke tumore. Utvrđeno je da dim tamjana sadrži incensol acetat, koji ima antidepresivni efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest