sanovnik.com»Članci»Priče»Narodne Priče»Priča o pogrešnom izboru

Priča o pogrešnom izboru

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
9
Priča o pogrešnom izboru

Živeo jednom jedan drvoseča koji je imao dva sina. Uspeo je da ih odgaji sam, pošto mu je žena umrla pri rođenju drugog deteta. Na sreću oca i na iznenađenje ljudi u selu, sinovi drvoseče izrasli su u odgovorne i vredne osobe. Mnogo su pomagali svom ocu i odazivali se na sve njegove zahteve i molbe.

Da bi prehranili porodicu, dva brata su morala da rade rame uz rame sa ocem. Hranili su stoku, nosili drva i pomagali u svakodnevnim kućnim poslovima. Naizmenično su čistili, kuvali ili se uključivali u seču i nošenje drva.

Jednog dana otac je odlučio da treba izvršiti preraspodelu kućnih poslova, jer je, kada oba svoja dva sina odvede sa sobom u šumu, bilo kasno za spremanje večere.

Otkrio im je svoje planove, a mlađi brat je izrazio želju da sa ocem ode rano i dođe ranije kući da spremi večeru, a da ga stariji zameni i ostane do kasnije, da pomogne u utovaru drva.

U početku je sve išlo odlično, mlađi brat je ranije ustajao, ali je na račun toga ranije otišao kući da radi kućne poslove, a stariji brat je uspevao da se naspava, ali se mučio sa fizički težim radom pomažući dragom ocu.

Posle nekoliko nedelja, međutim, mali brat je počeo da bude nezadovoljan svojim izborom i odlučio je da ne želi da ostaje kod kuće i da kuva, već da radi sa ocem. Stariji brat opet nije imao ništa protiv i pristao je na razmenu. Međutim, već sutradan, kada su otac i njegov mlađi sin utovarili kola, drva su se srušila iz tovara. Sama kola su takođe bila teško oštećena. Njih dvojica su ponovo počeli da slažu drva, a sinčić je stalno gunđao kako je napravio pogrešan izbor i trebalo je da ostane da kuva. Na kraju se njegov otac okrenuo prema njemu i rekao:

- Jedini pogrešan izbor u ovom slučaju je onaj koji si sam napravio. Nikad ne beži od sadašnjeg trenutka, već sve uzmi sa spokojem, jer nikad ne znaš šta će ti život ponuditi. I ne zaboravljaj da postoji samo jedan pogrešan izbor, a to je onaj koji si sam napravio.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest