Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Moje Ja»Kako uravnotežiti doše?

Kako uravnotežiti doše?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
balans doše

U Ajurvedi vata, pitta i kapha su tri doše ili tri tipa tela. To su osnovne energetske supstance koje čine naše smrtno telo. One su povezane sa pet elemenata u prirodi.

Prema Ajurvedi, u čoveku preovlađuju jedna ili dve doše, a u ređim slučajevima sve tri su podjednako zastupljene. Ravnoteža doša se zove konstitucija. Ona je strogo individualna i određuje zdrav tonus, ishranu i metabolizam, koristan i štetan, život i starenje, čak i sklonosti i karakter svakog pojedinca.

Koja će doša biti najjače izražena zavisi od rođenja, ali veliki uticaj ima i okruženje. Ovde treba navesti vrstu hrane, vežbanje ili sedeći život, misli koje pokreću um.

Ravnoteža doša je od najveće važnosti za sve jer obezbeđuje harmonično postojanje osobe. Svest o posledicama misli i akcija znači da je pojedinac u stanju da obezbedi što ritmičniji i efikasniji rad svog tela.

U jogi su razvijeni različiti programi za balansiranje određene doše ili kombinacije doša. Vežbe su podložne varijacijama, u zavisnosti od toga na čemu treba da radimo.

Da bismo smirili došu, moramo naučiti da izbegavamo brzo prelaženje iz jednog položaja u drugi, kao i dinamičnije vežbe vaniasa joge i da radimo više pranaiama - vežbi disanja.

Oni koji, na primer, imaju višak kapha doše treba da izaberu poze koje aktiviraju unutrašnju vatru i izazivaju njihova prirodno elastična tela. Za razliku od vata konstitucije, ovde je dinamika u potpunosti dozvoljena.

kako da postignemo balans doša

Pitta doša treba stalno istezanje i kretanje mišića, tako da su vazdušne asane dobar izbor.

Kod kombinovanih konstitucija je komplikovanije i tu se mora razumeti konkretan uzrok neravnoteže doša da bi se njima uspešno savladali.

Oni koji nisu svesni svoje konstitucije trebalo bi da zatraže savet od ajurvedskih terapeuta da odaberu svoj program za balansiranje doša, kao i odgovarajuću ishranu za njihov obrazac doša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest