sanovnik.com»Članci»Priče»Priče o Uspehu»Moderna priča o motivaciji

Moderna priča o motivaciji

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Početnik
11
Mrav

Mrav je, kao najmarljivija životinja u šumi, svakog dana rado išao na posao i savesno obavljao svoje dužnosti. Voleo je svoje dužnosti, proizvodio je mnogo i bio je srećan.

Kralj šume i njegov poslodavac lav je jednog dana video da mali insekt dobro radi, ali da ga niko ne kontroliše. Pomislio je koliko bi on proizveo ako bi ga neko kontrolisao i posmatrao malog mrava, da ne bude nepotrebno lenj. Tako je ponosni lav unajmio bubašvabu. Od drugih životinja je čuo da je ona dobar nadzornik koji može da pravi odlične izveštaje o aktivnostima koje se sprovode.

Prvog radnog dana bubašvaba je odlučila da uvede pravila i radno vreme. Bez kontrole, nema načina. Izveštaji nikada ranije nisu bili pisani u šumi i trebalo je pripremiti mnogo papira. Upravo zbog toga je bubašvaba unajmila pauka kao sekretaricu da joj pomogne. Pauk je imao obavezu, osim dokumenata, da distribuira i telefonske pozive.

Prošlo je malo vremena. Lavu su se izveštaji veoma dopali. Pa na papiru je pisalo da posao ide i šuma napreduje. Zamolio je bubašvabu da napiše neke analize o tome kako će se ovim produktivnim radom šuma razvijati u budućnosti. Kralj šume je znao da je to težak zadatak, pa joj je kupio kompjuter i laserski štampač. Čak je angažovao muvu da vodi odeljenje za novu tehnologiju gde bi se koristila sva ova tehnologija.

Naravno, mrav je morao svaki dan da izveštava šta je uradio. Tako je pre i posle posla morao da popunjava izveštaje. Veseli insekt je vrlo skoro shvatio da posao nije baš tako lep. Zbog dokumenata nije imao vremena za posao. Mesečni izveštaj je pokazao pad produktivnosti. Lav je bio prinuđen da imenuje osobu zaduženu za proces rada. Imenovao jednog cvrčka.

Sova

Novi šef odeljenja je odmah kupio ergonomsku stolicu za svoj sto. Pa ipak, posao je bio težak – morao je po ceo dan bez odmora da gleda mrava, zbog čega je cela šuma patila. Trebala mu je neka uteha. Cvrčak nije bio sam. U prethodnoj šumi u kojoj je radio radi ekipa - leptir za sekretara i vilin konjic za zamenika načelnika odeljenja. Oni su bili tim i bili su zaduženi za to. Njihov zadatak je bio da prate pravilno trošenje budžeta.

Znali su da je delegiranje zadataka dobar način da okupe tim, pa su naveli mrava da im pomogne. Sa svoje strane, mali mrav je postajao sve ljući. Cvrčak je ubedio lava da je izuzetno važno istražiti okruženje kompanije.

Unajmili su sovu, poznato ime u okolini. Krajem meseca, međutim, lav je bio iznenađen kada je video da je sektor u kome je mrav radio na gubitku. Upravo tada je i sova dala svoj izveštaj u kojem je pisalo da je u šumi previše zaposlenih.

Pogodite koga je lav prvog otpustio? Mrava, naravno, zato što mu je nedostajala motivacija i imao je konfliktno ponašanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas