Sanovnik.com»Članci»Mistika i Misterije»Ljudsko Telo»Magična moć dodira – kako nas dodir leči?

Magična moć dodira – kako nas dodir leči?

Magična moć dodira - kako nas dodir leči?

Dodir je jedno od najosnovnijih sredstava komunikacije i interakcije među ljudima. Ali dodir takođe ima dublje efekte na naše fizičko i mentalno blagostanje. Neki nazivaju ovu moć dodira magičnom zbog njene sposobnosti da leči i menja. Tema o kojoj su naučnici više puta raspravljali.

U ovom članku ćemo pokušati da pogledamo magičnu moć dodira i kako dodir leči.

Kada nas neko dodirne, to izaziva fizičke i hemijske reakcije u našem telu. Dok osećanja povezana sa dodirom mogu da variraju od prijatnih do neprijatnih, istraživanja pokazuju da pozitivan dodir može imati isceljujuće efekte.

Kako nas dodir leči?

Oslobađanje oksitocina

Dodir stimuliše proizvodnju hormona oksitocina u našem telu. Oksitocin je povezan sa povećanom vezom i poverenjem među ljudima, ali takođe ima antistresno i anksiolitičko (anti-anksiozno) dejstvo.

Regulisanje nivoa stresa

Dodir može smanjiti nivo stresa i pomoći telu da se reguliše. Pomaže u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa, i povećava nivoe serotonina i dopamina, dve hemikalije povezane sa osećajem sreće i blagostanja.

Poboljšanje imunološkog sistema

Snaga dodira

Istraživanja pokazuju da dodir može poboljšati funkcionisanje imunog sistema. Oksitocin, koji se oslobađa tokom dodira, može ojačati imuni sistem povećanjem proizvodnje antitela i jačanjem zaštitne funkcije tela.

Smanjenje bola

Pozitivni dodiri mogu imati analgetički (ublažavajući bol) efekat. Oni stimulišu senzorne nerve koji prenose signale u mozak i mogu promeniti percepciju bola.

Pojačavač raspoloženja

Dodir ima snažan uticaj na naše raspoloženje. Može da poveća nivoe hormona sreće i poboljša raspoloženje, smanjuje depresiju i anksioznost.

Dodir leči. To je više od fizičkog kontakta. Ima magičnu moć koja može da leči i transformiše. Njegovo pozitivno dejstvo na fizičko i psihičko blagostanje dokazano je naučnim istraživanjima. U svetu u kome smo ponekad izolovani i udaljeni jedni od drugih, dodir je moćan način da se ponovo povežemo i poboljšamo kvalitet naših života.

Pročitajte više o uticaju dodira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest