Sanovnik.com»Članci»Snovi»Nesanica»Trikovi za borbu protiv nesanice

Trikovi za borbu protiv nesanice

Nina NordNina Nord
Početnik
9
Nesanica

Niko ne voli da se bacaka i okreće u krevetu cele noći u nadi da će konačno zaspati, ali još uvek ne može da se nosi sa omraženom nesanicom. Postoji nekoliko tajnih trikova koji vam mogu pomoći da se nosite sa nesanicom.

Ovo treba radiiti pre odlaska u krevet i tako ćete moći u potpunosti da uživate u odmoru noću.

Trikovi za borbu protiv nesanice

Okupajte se u toploj kadi ili se istuširajte

Počnite ovako – pre nego što odete u krevet, uzmite toplu kupku ili opuštajući tuš. Nije uzalud što ljudi kažu spavajte kao okupani. Tokom noći telesna temperatura pada i najnižu tačku dostiže u četiri sata ujutru.

Kada se kupate ili istuširate pre spavanja toplom vodom, telesna temperatura raste. Ali čim izađete iz kupke, temperatura naglo pada i tada se telo opušta.

Dakle, razlika u temperaturi, koja deluje opuštajuće na telo, pomoći će vam da vrlo brzo zaspite nakon što uđete ispod pokrivača.

Buđenje

Podesite intenzitet svetlosti

Još jedan trik je da kupite prekidač lampe za podešavanje osvetljenja lampe.

Uveče, sa početkom mraka, vaše telo proizvodi hormon melatonin, koji izaziva pospanost u vašem telu. Ovo se dešava kada mozak prima signale iz okoline da telo treba da se odmori.

Melatonin se ne stvara pri jakom svetlu, tako da će poseban prekidač za vašu lampu nežno prigušiti svetla dok se vaše telo prilagođava talasu sna.

Rituali pred spavanje

Svoje telo možete pripremiti za spavanje tako što ćete uspostaviti određene rituale koje ćete pratiti svake noći. Ako izvadite pidžamu iz ormana, počešljate se i operete zube, to će vašem telu biti signal da će uskoro zaspati.

San

Bez stimulativnih pića pre spavanja

Izbegavajte stimulativna pića uveče. Ako se odreknete uobičajene šoljice kafe koju sebi dozvolite uveče, to će vam pomoći da zaspite.

Druge vrste pića, kao što je kola, takođe sadrže kofein, kao i mnoga energetska pića. Nikotin je takođe stimulans koji vas drži budnim i sprečava da zaspite jer vam ubrzava rad srca.

Nemojte zaspati ispred televizora ili računara

Uveče, kada dođe vreme za spavanje, isključite televizor i računar. Možda ste navikli da idete na društvene mreže uveče pre spavanja, ali ovo će vas ostaviti da se dugo vrtite u krevetu u uzaludnim pokušajima da zaspite.

Svetlost monitora i televizora deluje stimulativno na mozak. Zato pre spavanja izbegavajte sedenje ispred računara ili pokušaj da zaspite uz film.

Lepa knjiga i topla stopala

Mnogo je korisnije pročitati nekoliko stranica knjige, ali nikako u krevetu – uradite to u udobnoj fotelji. Ako vas hladna stopala sprečavaju da spavate, posebno u hladnim mesecima, zagrejte ih parom toplih čarapa.

Ovo će poboljšati cirkulaciju u udovima i moći ćete brže da zaspite.

Zabranjena hrana i piće pre spavanja

Izbegavajte hranu i piće pre spavanja. Obilni obrok i posebno začinjena hrana pre spavanja mogu učiniti da vaš sistem za varenje radi prekovremeno, otežavajući vam da zaspite.

Alkohol vas može učiniti pospanim, ali ćete poželeti da se probudite usred noći i tada nećete moći duboko da spavate – zato ćete se ujutru osećati pretučeno.

Ako preterate sa bezalkoholnim pićima, to će vas naterati da se budite noću i ustajete da odete u toalet. Ako ograničite unos tečnosti pre spavanja, nećete se buditi tako često.

Pogledajte takođe kako lako zaspati i šta sprečava zdrav san.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest