Sujeverja o kukuvijama

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
9
Sujeverja o kukuvijama

Ostavljajući po strani brojne drevne zemlje kao što su Drevni Japan i Drevni Egipat, na primer, gde su kukuvije bile povezane samo sa nečim negativnim, do kraja srednjeg veka u Evropi su ih doživljavali kao neprijatne i tajnovite ptice za ljude, ali bez posebnih sujeverja dokumentovanih sa njima.

Međutim, ljudska rasa je bila svesna da ih je upravo ovo čudno pernato stvorenje u velikoj meri spaslo od naleta miševa i pacova, koji su mogli da unište ceo njihov rod.

U Starom Rimu na kukuviju se gledalo kao na izvor prihoda. Verovalo se da ako vam ptica leti iznad glave, vrlo brzo ćete uživati u obilju i bogatstvu.

U staroj Grčkoj, kukuvija je, kao i orao, smatrana svetom pticom, a sama Atina je bila puna kukuvija, jer su simbolizovale Boginju mudrosti. Možda je od tada sova počela da se doživljava kao simbol znanja, ko zna?

Pretpostavlja se da se krajem srednjeg veka, kada je svet već verovao u svakakva sujeverja, pojavilo sujeverje o kukuviji koja najavljuje smrt.

Glavno sujeverje vezano za kukuvije, koje je i danas rasprostranjeno u mnogim evropskim zemljama, uključujući i Bugarsku, glasi da ako ova ptica sleti na krov kuće, u njoj će se za nekoliko dana naći mrtva osoba. Ili da koliko puta čujete zavijanje kukuvije, posle toliko dana smrt će se spustiti na kuću nad kojom je ona bila.

Kukuvije
Fotografija: thierry79shooting/pixabay.com

Ne možemo a da ne podelimo da su sujeverja vezana za kukuvije prava katastrofa za nesrećne ptice. Mnogi ljudi, koji žive sa uverenjem da ove ptice nagoveštavaju smrt, sasvim namerno uništavaju njihova gnezda ili čak ubijaju ptice i njihove mlade. A istina je da čudan zvuk koji kukuvije ispuštaju i koji plaši ljude zapravo proizvode ove ptice kada traže ljubav od svoje vrste. tj. treba ga posmatrati kao poziv na ljubav, a ne kao predznak smrti.

Danas u Japanu, koji smo spomenuli na početku našeg članka, ljudi se retko plaše kukuvija. Čak i kafić koji se nalazi u gradu Osaki izaziva veliku pažnju, jer tamo možete svedočiti bezgraničnoj ljubavi kukuvije Fukua i mačke Marimo, koji su odrasli zajedno od beba, a sada su nerazdvojni prijatelji. Iz istog kafića čak možete dobiti bilo koju hranu koja vam može zatrebati ako odlučite da uzgajate sopstvene kukuvije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest