Oslobodimo se loših misli

Plamena M.Plamena M.
Početnik
12
Strah od loših misli

Stres i depresija su fenomeni našeg društva. Loše misli, iz kojih oni proizilaze, pak potiču od svih svakodnevnih i rutinskih problema. Odnos osobe prema svetu oko sebe je veoma važan.

Stres formiraju spoljni faktori. A kada se u medijima uvek priča o krizi, o korupciji, ubistvima i pljačkama, o zlobi čovečanstva, normalno je da se ljudska podsvest prebaci na drugi talas. Stres je jednostavno reakcija na ova mentalna opterećenja.

Niko se ne može sačuvati od stresa i loših misli, ali je bolje da se nosimo sa njima odmah u korenu nego da dozvolimo da nas preplave. Samo što u nepoznatom i negativnom okruženju treba da znamo kako da reagujemo i da ni u jednom trenutku ne dozvolimo sebi da mislimo na najgore.

Ponekad je to zaista neizbežno. Onda je bolje da ne pokušavate da pobegnete od loših misli. Ovo je prvi korak u suočavanju sa njima. Moramo dozvoliti da budemo potpuno savladani, koliko god se bojali. Na taj način pokazujemo da ih možemo prihvatiti, kao i da ih možemo prevazići i staviti u prošlost.

Najlogičnije mesto za rešavanje ovog problema je priroda. Pošto je ona majka svega živog, lek za svaku patnju – psihičku i telesnu – mora se tražiti upravo u njoj. Kontakt sa prirodom puni naše zalihe energije, koje su stalno na kritičnom nivou, posebno kada nas napadnu loše misli.

Depresija od upornih loših misli

Kada ih osetite, kada se osetite nemoćni protiv problema, idite u prirodu. Šetnja šumom, izlet do najbliže planine ili šetnja obalom mora - iznenadićete se koliko će vam pomoći. Smirivanje i jedno s prirodom će vas emocionalno pročistiti i videćete da stvari nikada nisu tako loše kao što izgledaju.

Uopšte, radost života treba tražiti. Svako mora sam da shvati da vredi. Da je vredno raditi sve što radi, slediti svoje snove, studirati, steći obrazovanje, uopšte - da je vredno da se stvari okrenu u njegovu korist.

I iznad svega, moramo shvatiti da naša nemoć ni na koji način ne pomaže da situacija postane pozitivnija. Brige ostaju. Ovde bi se već trebala pojaviti želja za promenom. U dve reči – loše misli i nemoć moraju se apsolutno svesno zameniti ne samo mislima, već i akcijama koje teže pozitivnim promenama.

Ne budi previše strogi prema sebi. Ponekad na spopadaju loše misli zbog previše ozbiljnog samopoštovanja koje sebi dajemo. Previsoko postavljanje letvice i samokritika neizbežno nas guraju na loše misli i zatvaranje u sebe.

Sledeći logičan savet je da jednostavno prihvatite svoje nesavršenosti. Ne postoje savršeni ljudi i apsolutno je normalno da svaki dan naučite nešto novo. Put ka savršenstvu je pun poteškoća i moramo shvatiti da ne treba da živimo svoje živote misleći da nikada nećemo biti dovoljno dobri i uspešni u onome što radimo.

Ponekad su negativne misli previše nametljive i moramo da skrenemo pažnju. Ako utonete u previše ozbiljne i neprijatne misli, odmah ustanite i pronađite nešto što će vam odvući pažnju. Najbolje je da prestanete da razmišljate i počnete da se krećete, da radite nešto svojim rukama i samo pobegnete od negativnosti. Vremenom ćete pronaći ono što vam najviše odgovara.

Ako počnete previše da kritikujete sebe, zastanite ponovo na trenutak i shvatite šta sebi govorite. Slušajte i zamislite da to kažete nekom drugom. Poenta ovog saveta je da se prema sebi odnosite sa istim poštovanjem sa kojim biste se odnosili prema drugima.

Nikada ne zaboravite da uvek postoji neko u Univerzumu ko nas sluša. Ako je vaš unutrašnji glas pozitivan i pošten, onda će i vaš mozak razmišljati u pozitivnom svetlu. Nasuprot tome, ako ste previše negativni i mislite samo na loše stvari, mozak će reagovati i rezultati će biti nezadovoljavajući, a vi ćete biti nesrećni. Nastavite sebi da govorite da su posledice unutrašnjeg glasa apsolutno stvarne - baš kao da ste ih rekli nekom drugom.

Pravilno disanje za borbu sa lošim mislima

Disanje je vitalni proces bez kojeg ne možemo da funkcionišemo. Ispostavlja se da svaka emocija u nama ima svoj obrazac disanja. Uvek možemo učiniti da disanje radi u našu korist sve dok ga možemo kontrolisati. Kada smo uplašeni ili zabrinuti, naše disanje se ubrzava, srce kuca brže. Tako se telo priprema za predstojeću stresnu situaciju.

Upravo je disanje ta tanka veza između svesnog i nesvesnog u našim životima. Čak i u najnegativnijoj i najstresnijoj situaciji, moramo nastojati da ga kontrolišemo kako bismo naučili da živimo u harmoniji sa onim što se dešava oko nas. Postoje brojne tehnike pravilnog disanja koje se moraju savladati.

Uklanjanje loših misli nije lak zadatak, ali se uz praksu i pozitivno razmišljanje može savladati. Razmišljajte o lepim stvarima u životu, osmehujte se pred ogledalom i pratite svoje srce jer će vas ono retko izneveriti. Sačekajte malo, ali u isto vreme ne odustajte od svojih snova jer su oni pokretačka snaga srećne osobe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest