Kako da zapamtite više?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
12
Kako da pamtimo više?

Svi moraju da zapamte informacije na duže vreme: nastavnici i učenici, deca i roditelji. Naravno, najveće količine informacija susrećemo tokom studijskog i ispitnog roka.

Šta učiniti ako se tekst pročitan 10 puta uveče reprodukuje ujutru s mukom i na pola? Možda je pitanje u procesu pamćenja i fiksiranja. Psiholozi i stručnjaci su sigurni: uobičajeno pamćenje ovde neće pomoći. Šta može da se uradi?

Kako zapamtiti više

Razgovarajte o onome što ste pročitali

Većina informacija koje apsorbujemo u školi ili na poslu je prilično teška. Izveštaji iz drugog tromesečja, istraživački radovi o kombinovanom učenju ili kulturnim diskursima se verovatno neće nazvati lakim. Stručnjaci savetuju: samo govorite o tom materijalu prijateljima, roditeljima ili kolegama. Prvo, malo je verovatno da ćete ponoviti informacije koje ste pročitali od reči do reči, zbunjujući se u terminima i konstrukcijama participa. Drugo, prepričavanje uključuje druge delove mozga. Treće, reprodukovanjem informacija, pamtićete ih u sopstvenom, „svarenom“, ali ispravnom obliku.

To je otprilike kao u vicu o mladom učitelju: objasnio sam im lekciju već 10. put, da sam je i ja zapamtio i razumeo, a oni nisu uspeli.

Ne treba čitati naglas i "šarati" očima

Lako pamćenje

Lakše je naučiti pesmu ako je izgovarite naglas. Ali u slučaju velikih članaka, ovaj metod ne radi, usporava i odvlači pažnju. Kada čitate, uopšte nema potrebe da šapućete reči ili pokušavate da mentalno izgovorite ono što čitate u tom trenutku. U ovakvom scenariju, vaša pažnja je rasuta, nervni sistem i oči se umaraju, ali se tekst ne pamti. I još nešto. Pokušajte da se ne osvrćete na odlomke koje ste već pročitali, to ometa proces i koncentraciju jer dok čitate i pamtite, ulazite u određeni ritam.

Diskutujte i raspravljajte se

Ako imate svoje mišljenje o pročitanom, onda sigurno nećete zaboraviti njegovu suštinu. Potreba za pronalaženjem argumenata za diskusiju dovodi do emocionalne veze sa materijalom. Kada se neko seti da činjenica izneta na vreme može da „zaprepasti neprijatelja“, sećanje na to postaje gotovo prijatan čin. Objavite svoje mišljenje na društvenim mrežama, komentarišite materijal, organizujte diskusije sa prijateljima - metoda je testirana višegodišnjim treningom

Zapišite šta ste pročitali

Olovke u boji, markeri i nalepnice su vam pomoćnici. Ako vam je trenutno cilj da naučite napamet naučni rad, izveštaje ili složeni materijal, onda to ne možete učiniti bez beleški. Rešavanje ove poteškoće je povezano sa apstraktnom metodom: fiksiranjem onoga što se čuje ili pročita u pogodnom vizuelnom obliku, a tada je mnogo lakše razumeti „autorsku ideju“. Koristite svetle boje (ne više od 2, osim plave) ili simbole, označite formule markerom, napravite liste.

Ispravite ono što ste pročitali: crtajte

Pamćenje

Šta mislite zašto su infografika i vizuelna pomagala toliko popularna u obrazovnom okruženju? Da, jer se vizuelizovane informacije mnogo lakše primaju, razumeju i pamte. Kada čitate materijal koji je težak i preopterećen terminima, držite parče papira u blizini, fiksirajući na njemu glavne veze u tekstu. Strelice, podvučeni delovi teksta, precrtane reči će svakako pomoći: možda se ne sećate tačne fraze, ali zapamtite lokaciju pojma na listu papira i veze oko njega, a zatim „izvucite” potrebne informacije iz memorije metodom asocijacije.

Kada je najbolje vreme za pamćenje informacija

Uprkos činjenici da među nama žive i sove i ševe, naučnici su došli do zaključka da je najvažniji tekst najbolje čitati rano ujutru ili ujutru. Pre spavanja, kada imamo najviše vremena, gotovo je beskorisno čitati da bismo nešto zapamtili, pamćenje se samo pogoršava. Postoje izuzeci od pravila: ako razmišljate najbolje (samo mislite, pošto pamćenje nije mehanički proces, već kreativan, ako je u pitanju razumevanje pročitanog) uveče ili noću, planirajte to vreme dana.

Gde je najbolje mesto za pamćenje informacija

Neka vama i vašem pamćenju bude udobno. I ovde se mišljenja mogu razlikovati. Neko snažno savetuje da uči u tišini, a neko se toliko navikne na spoljašnju buku da se mirno priprema tokom pauza i u prepunom bučnom metrou. Ali preporučujemo studentima da se pripremaju u opuštenom okruženju. Pronađite mesto gde vas ništa neće ometati, privući vašu pažnju i skrenuti pažnju na sebe. Što se duže fokusiramo na potrebu za pamćenjem i razumevanjem, to manje želimo da pamtimo.

Ako povežete proces pamćenja ili čak samo čitanje sa negativnošću i iritacijom, onda je malo verovatno da će njegovi rezultati biti uspešni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas