Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke»Rimsko Carstvo»Marko Antonije - uspon i pad

Marko Antonije - uspon i pad

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Marko Antonije

Jedan od najzanimljivijih i najkontroverznijih likova Rima je Marko Antonije, najpoznatiji po svojoj ljubavi sa Kleopatrom i njihovoj tragičnoj smrti. Njegova sudbina je dugo uzbuđivala čovečanstvo, Šekspir je njemu i Kleopatri posvetio jednu od svojih čuvenih tragedija Antonije i Kleopatra. Ko je čovek u senci dva druga titana starog Rima - Gaja Julija Cezara i Oktavijana Avgusta?

Mark Antonije - poreklo

Marko Antonije je došao iz porodice koja je bila deo klana Antonii u starom Rimu. U ovom rodu postoje predstavnici i patricija i plebejaca. Sam Marko Antonije je tvrdio da njegova porodica potiče od Antona - Herkulovog sina. Međutim, činjenice ukazuju da njegovo poreklo potiče iz dve najplemenitije porodice u Rimu. Bio je sin Marka Antonija Kretikusa i unuk čuvenog besednika Marka Antonija Oratora. Po majčinoj strani, Julija Antonija je bila nećakinja Julija Cezara.

Istoričari ukazuju na datum rođenja ovog heroja starog Rima kao 14. januar 83. pre Hrista, ali prema Plutarhu, godina njegovog rođenja mogla bi biti 86. godina pre Hrista.

U hronikama istorije se kaže da je u svojim ranim godinama Marko Antonije bio raskalašni mladić i da je njegov karakter bio neuravnotežen, prepušten razvratu. Da li je to tačno, ne može se proveriti iz drugih istorijskih izvora o njemu, ali je jasno da je kao mladić poslat na studije retorike u Grčku.

Marko Antonije i Cezar

54. godine pre Hrista postao je general pod Julijem Cezarom. Marko Antonije je postao pristalica Cezara, podržao ga je u sukobu koji je izbio između Cezara i Gneja Pompeja, borio se na njegovoj strani u bici na Rubikonu. 52. pre Hrista izabran je za konzula i augura, a 49. godine pre Hrista postao je glavnokomandujući trupa u Rimu, odnosno druga osoba posle Cezara.

Trijumvirat

15. maja 44. godine pre Hrista, Gaja Julija Cezara su ubili nezadovoljni senatori predvođeni Brutom i Kasijem. Sledeće godine - 43, formiran je trijumvirat. Rimom su vladala tri čoveka - Marko Antonije, Oktavijan Avgust i Marko Lepid. Marku Antoniju je poverena uprava nad istočnim provincijama.

Bitka kod Filipa

Trijumviri su počeli da progone pristalice Bruta i Kasija i vodili rat protiv Cezarovih protivnika. Odlučujuća bitka bila je kod Filipa 42. pre Hrista, kada su Brut i Kasije poraženi i ubili se.

Antonije i Kleopatra

Kleopatra

Sledeće godine - 41, Antonije je otišao u grad Tars i tamo sreo Kleopatru. On se zaljubljuje u nju i zajedno odlaze u Aleksandriju. Njegova ljubav je toliko jaka da je spreman da joj podredi svoje političke interese i odustane od vladavine Rima.

Antonije se 40. godine pre Hrista oženio Kleopatrom, a 34. ju je imenovao za rimskog regenta Egipta i Kipra. Njegov brak je naljutio Oktavijana Avgusta jer je Marko Antonije bio oženjen njegovom sestrom Oktavijom.

Pre Oktavije, imao je još tri žene - Fadiju, Antoniju Hibridu i Fulviju. Sve žene imaju decu. Kleopatra mu je takođe rodila 3 ​​deteta.

Rat sa Oktavijanom Avgustom

Marko Antonije

Oktavijan Avgust je iskoristio to što je Marko Antonije ostao u Aleksandriji i sve više sticao uticaj u Rimu. Optužuje Marka Antonija da je ostavio ženu zbog Kleopatre. Avgust je zbacio Marka Lepida i postao jedini vladar Rima. On uspeva da ubedi rimske građane da treba da objave rat Egiptu.

Bitka kod Akcijuma

2. septembra 31. godine pre Hrista, flote Marka Antonija i Avgusta sastaju se u Akcijumu. Avgust je imao 260 lakih brodova, a Marko Antonije 170 teških, a Kleopatrinih još 60. Marko Antonije je poražen i beži u Aleksandriju.

Posle ovog trijumfa nad svojim protivnikom, Oktavijan Avgust je proglasio Rimsko carstvo.

Smrt Marka Antonija u Aleksandriji

Oktavijan Avgust je progonio Marka Antonija i opsedao Aleksandriju sa svojom flotom i 30. godine pre Hrista Avgust je osvojio Egipat. Marko Antonije je izvršio samoubistvo 1. avgusta 30. godine, a Kleopatra je izvršila samoubistvo odmah nakon toga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest