Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke»Istorijske ličnosti»Luj XIV - istorija, život i dostignuća

Luj XIV - istorija, život i dostignuća

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Luj XIV - kralj Sunce
Fotografija: pixabay.com

Prema Volteru, postoji direktna i jaka veza između ekonomskog napretka jedne zemlje i razvoja njene kulture.

Filozof smatra da vladar može donositi ispravne ili pogrešne upravljačke odluke, ali je važno šta na kulturnom planu ostavlja iza sebe. I upravo zbog dostignuća u kulturnoj sferi, on stavlja vladavinu Luja XIV u ravan sa starom Grčkom, Rimom i renesansnom Italijom i definiše je kao jedno od zlatnih perioda u istoriji čovečanstva i to ne samo u Francuskoj. Verovao je da Evropa duguje Luju XIV za uvođenje duha i učtivosti.

Kralj Sunce, kako je ovaj vladar još poznat, a pominjanje njegovog imena izaziva asocijacije na raskoš, razvrat i neobuzdanu ekstravaganciju. Međutim, postoji i druga strana njegove vladavine. On je Francusku učinio dominantnom silom u Evropi, pretvorio duh prosvetiteljstva u vodeći i tako nadmašio druge moderne monarhije. Njegova duga vladavina je definisana kao epoha, poput veka Luja XIV. Šta još odlikuje najpoznatijeg francuskog monarha i šta se može reći o njegovoj vladavini?

Rođenje i poreklo Luja XIV

5. septembra 1638. kralju Luju XIII i njegovoj ženi Ani od Austrije rođen je sin i dobio je ime Luj Diodon, što znači dar od Boga, jer je prestolonaslednik, ili, kako ga u Francuskoj zovu, dofen. Istorija ga pamti kao Luj XIV de Burbon.

Ono što se odmah može reći za njega jeste da je evropski monarh sa najdužom vladavinom. Kralj Sunce sedeo je na francuskom prestolu 72 godine. Još uvek maloletan, nasledio je oca nakon njegove smrti, ali su regenti vladali do njegovog punoletstva. To su njegova majka, Ana od Austrije i kardinal Mazaren. Kardinal je uspeo da preuzme vlast i čak i kada je mladi kralj postao punoletan, nije mu dozvolio da donosi odluke.

Ono što je dobio kao nasleđe od aktivnosti svojih regenta je završetak 30-godišnjeg rata pobedom Francuske, od čega je monarhija dobila 2 teritorije koje je Španija ustupila, kao i ruku španske princeze Marije Terezije, kojim je francuski monarh dobio pravo na špansko nasleđe.

Drugi značajan događaj ranih godina Luja XIV bio je niz građanskih ratova pod nazivom Fronda, koji su odložili njegovo krunisanje za period od 3 godine.

Razočarenja koja je doživeo tokom ovih događaja dovela su do formiranja uverenja kod mladog prestolonaslednika da su prava koja su mu data direktno od Boga, a princip apsolutne monarhije postao je vodeći princip za ceo njegov život.

Elokventan dokaz njegovog verovanja u apsolutnu monarhiju je krilatica: Država, to sam ja! Žak-Antoan Delur tvrdi da je Luj XIV to izgovorio 1655. godine. Tada je, tokom sednice parlamenta, jedva 17-godišnji budući monarh, koji se na sednici pojavio u lovačkom odelu, prekinuo sudiju ovom frazom, koja je potom postala njegova vizit karta za generacije.

Upravljanje Luja XIV

Izgradnja apsolutizma pod Kraljem Sunce

1661. kardinal Mazarini je umro i mladi vladar je započeo svoju ličnu vladavinu. Prva odluka koju donosi je da neće imati kardinala, već da će vladati sam. Poučen iskustvom sa Italijanom Mazarinijem, kralj je odlučio da se visoke administrativne i svešteničke položaje ređe daju strancima.

Iako nije dovoljno obrazovan za svoj položaj, i iako nije u potpunosti spreman, kralj čvrsto veruje da je njegovo pravo da vlada božansko i da je on sam Božji namesnik.

Ova njegova vizija nalazi izraz u snažnoj centralizaciji vlasti koju vrši monarh. Držeći sve provincije pod kontrolom preko svojih lojalnih intendanata i ukidajući moć parlamenta da osporava njegove odluke, Luj XIV je uspeo da ujedini Francuze i stvori ujedinjenu francusku naciju.

Poreska reforma i vojna reforma su takođe vreme konsolidacije i ujedinjenja u državi i povećanja političke uloge Francuske u svetskim poslovima.

Međutim, istovremeno je vodio i stalne ratove koji su zahtevali beskrajna povećanja poreza. Agresivna politika kralja najgore se ogleda u provinciji. Pogrešan korak bio je i ukidanje pravila tolerancije prema drugim religijama, što je rezultiralo masovnim iseljavanjem hugenota iz Francuske.

Na kraju krajeva, Luj se nazvan Kralj Sunce. A to je zaslužio zbog mnogih činjenica. Jedna od njih je da je njegova diplomatija dominirala nad svim evropskim monarhijskim dinastijama. Njegova vojska je najbolje pripremljena i savršeno komandovana. Francuski narod je pod njim dostigao neviđene visine svojim dostignućima u umetnosti i nauci, u industriji i pre svega sa procvatom trgovine.

Versaj je simbol raskoša Luja XIV

Zlatno doba za Francusku u svakom pogledu bio je ovaj sedamnaesti vek vladavine Kralja Sunca, a spoljašnji izraz bio je život na kraljevskom dvoru.

Život u Versaju

Potraga za slavom i sjajem i sećanje na Frondu nagnali su Luja XIV da prebaci prestonicu. Društveni život se kreće 30 kilometara jugozapadno od Pariza, u oblasti koja je bila jednostavno šuma.

Bogatstvo koje je predstavljalo novu kraljevsku rezidenciju - Versaj postalo je predmet zavisti mnogih vladara tog vremena. Na vrhuncu vladavine Kralja Sunca, ovaj dvorski kompleks imao je 450 soba koje su mogle da prime 3.000 ljudi. To je de fakto centar celokupnog državnog života.

Priroda dvorjana se menja. Od veselih vladarskih pratilaca postaju svita sa strogim kodeksom ponašanja, gde se vrline poput obrazovanja, dobrog ukusa i društvenog ponašanja pokazuju važnim.

Versajska palata je i simbol kraljevih ljubavnih veza, njegovih brojnih miljenica, od kojih neke svojim uticajem na vladareve odluke igraju i ulogu u političkom životu.

Kralj Sunce uvodi bonton palate i stroge naredbe. Oni postaju norma u najužem krugu vladara. Iako nema zvaničnu moć, kraljevski dvor postaje važan organ u životu države. Postaje najstabilniji državni instrument kojim apsolutizam vrši kontrolu nad svojim podanicima.

Kraljevski dvor je igrao pozitivnu ulogu za Francusku u 16. i 17. veku, ali ekstravagancija koja je dostigla neviđene razmere pod Kraljem Suncem koštala je kraljevsku instituciju previše u budućnosti. Francuska revolucija je stavila tačku na apsolutizam.

Značaj vladavine Luja XIV

Luj XIV je ostao aktivan do poslednjih dana. Čak i na kraju svog zlatnog doba. Osećaj zalaska sunca apsolutizma se već oseća, ali Kralj Sunce nastavlja da održava visok nivo bontona palate i čuva spoljašnji glamurozni izgled Francuske monarhije.

Samo 4 dana pre svog 77. rođendana, Luj XIV je umro 1715. godine. Njegovo mesto zauzeo je Luj XV. Sva njegova deca iz braka sa Marijom Terezijom umrla su pre kralja. Samo njegov sin Luj, zvani veliki dofen, doživeo je punoletstvo i umro 4 godine pre kralja. Ostavlja 3 sina. Najstariji od njih, Luj, umro je samo godinu dana posle oca, i tako je njegov drugi sin postao Luj XV. On je unuk Kralja Sunca.

Vladavina Luja XIV prolazi u znaku prosvetiteljstva, u kojem su procvat fundamentalne nauke i umetnosti i napredak ljudskog duha vodeća pozicija, a upravo je to razlog za Zlatno doba Luja XIV.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest