Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke»Istorijske ličnosti
Istorijske ličnosti

Istorijske ličnosti

Zanimljivi materijali i činjenice o istorijskim ličnostima, koje su se pretvorile u neizostavan deo naših predstava o istriji. Istorijske ličnosti , koje su doprinele na jedan ili drugi način razvoju čovečanstva.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Istorija o Oktavijanu AvgustuIstorija o Oktavijanu Avgustu
01. maj
Oktavijan Avgust, takođe nazivan i Avgust Cezar ili Oktavijan, rođen je pod imenom Gaj Oktavije 23. septembra 63. pre nove ere. Bio je prvi rimski car na čelu bivše republike. Pogledajte više.
Ekaterina I - život i vladavinaEkaterina I - život i vladavina
29. april
Ekaterina I ostaje najneobičnija i najčudnija ruska carica, koja ne samo da je uspela da se domogne prestola uprkos svom običnom poreklu, već je ostavila dubok trag u ruskoj istoriji. Put ruske carice od trona do vladavine.
Petar Veliki – život i vladavinaPetar Veliki – život i vladavina
29. april
Petar Veliki ostaje u istoriji kao poslednji car Rusije i njen prvi imperator. Život i vladavina Petra I Velikog, koji nije slučajno nazvan Veliki i kome sudbina nije slučajno dala šansu da upravlja.
Staljin - bezdušni diktatorStaljin - bezdušni diktator
26. april
Staljin je neosporno jedan od najpoznatijih diktatora na svetu i jedan od nabezdušnijih.
Najveći umetnici svih vremenaNajveći umetnici svih vremena
06. april
Umetnost se pojavila pojavom prvog inteligentnog čoveka, zadovoljavajući njegove težnje da oslikava svet oko sebe. Najveći umetnici svih vremena:
Leonardo da Vinči - život i izumiLeonardo da Vinči - život i izumi
30. mart
Ako treba da navedemo primer univerzalnog genija, to je nesumnjivo Leonardo da Vinči. Ne bismo pogrešili ako ga definišemo i kao vrhunac italijanske renesanse.
Život Vinstona ČerčilaŽivot Vinstona Čerčila
14. feb.
U nacionalnoj anketi sprovedenoj u Velikoj Britaniji, kraljičini podanici su proglasili Vinstona Čerčila za najvećeg Britanca svih vremena među kultnim monarsima i velikim piscima.
Edgar Kejsi - Život, činjenice i predviđanjaEdgar Kejsi - Život, činjenice i predviđanja
03. feb.
Edgar Kejsi, skraćeno zvani Kejsi, bio je američki vidovnjak koji je predvideo mnoge duhovne teme. Život i proročanstva Edgara Kejsija.
Marko Polo - život i putovanjaMarko Polo - život i putovanja
03. feb.
Biografske beleške o Marku Polu. Putovanja Marka Pola. Knjige, u kojima Marko Polo opisuje svoje avanture. Da li su putovanja Marka Pola stvarna?
Torkvemada (Tomás de Torquemada) - Zlokobni inkvizitorTorkvemada (Tomás de Torquemada) - Zlokobni inkvizitor
20. januar
Prvi veliki inkvizitor Španije rođen je 1420. godine u porodici zvaničnika dominikanskog reda. Istorija života Tomasa de Torkvemade.
Luj XIV - istorija, život i dostignućaLuj XIV - istorija, život i dostignuća
18. januar
Rođenje i poreklo Luja XIV, nazvanog Kralj Sunce. Činjenice, dostignuća i vladavina Luja XIV. Građenje apsolutizma kod Luja XIV.
Hipokratova istorijaHipokratova istorija
17. januar
Ako ste odlučili da pročitate ovaj članak pod naslovom Hipokratova istorija, verovatno ćemo vas malo razočarati, jer se o tome zaista malo zna. Ona je obavijena misticizmom i zasnovana je na pretpostavkama.
Džingis Kan - osvajač svetaDžingis Kan - osvajač sveta
05. nov.
Temudžin je rođen 1162. godine, a njegovo ime znači Kovač. Godine 1206. prihvatio je nadimak Džingis-kan /gospodar sveta/, koji su mu dale druge poglavice. Zlatna pravila Džingis kana.