Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke»Istorijske ličnosti»Leonardo da Vinči - život i izumi

Leonardo da Vinči - život i izumi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Leonardo da Vinči

Ako treba da navedemo primer univerzalnog genija, to je nesumnjivo Leonardo da Vinči. Ne bismo pogrešili ako ga definišemo i kao vrhunac italijanske renesanse. Odgovaraju mu svi mogući superlativi, jer je Leonardo zaista primer večitog genija pred kojim se svet klanja.

Ličnost Leonarda da Vinčija

Život i delo Leonarda da Vinčija ostavljaju dubok i neizbrisiv trag u dugoj istoriji čovečanstva, jer je reč o višestruko talentovanom stvaraocu. On je istovremeno veliki umetnik, vajar, arhitekta, pronalazač, anatom, botaničar, zoolog, muzičar, fizičar, kostimograf. Kao da ne postoji sfera ljudske delatnosti u kojoj se on nije ispoljio i istakao.

Mnogo je misterija oko ličnosti Leonarda da Vinčija, ali bliže ispitivanje njegovog ličnog života otkriva da misterije imaju svoju logiku, jer potiču kako iz turbulentnih vremena u kojima je živeo, tako i od udaraca sudbine koje je pretrpeo od svog rođenja. Ciljevi koje postavlja sebi su neshvatljivi za njegove savremenike, ali ovo je potpuno razumljivo – koji genije se može u potpunosti razumeti?

Kontinuirano interesovanje za njegovu ličnost je zbog njegove ekscentričnosti za to vreme u kome je živeo, zbog njegove inovativnosti i njegovog genija. Svaki projekat koji je započeo, bez obzira u kojoj oblasti, dao je ogroman doprinos oblasti kojoj pripada.

Pokušaj razumevanja ove složene ličnosti danas nije ništa manje težak, ali možemo ceniti uticaj koji je imao iz perspektive vremena koje je nekoliko vekova udaljeno od njegovog.

Životna sudbina Leonarda da Vinčija

Iako najčešće uzimamo da Vinči kao prezime genijalnog Italijana, ovo je greška. Leonardo nema prezime. Bukvalno da Vinči znači iz grada Vinči - njegovog rodnog mesta u regionu Toskane.

U vreme kada je Leonardo živeo, samo su predstavnici više klase imali nasledna prezimena. Tek posle 16. veka ovo je postalo raširenija praksa, ali je u vreme Leonarda prihvaćeno da se ljudi nazivaju po mestu rođenja. Dakle, genije je jednostavno Leonardo da Vinči, jer nije pripadao višoj klasi, uprkos činjenici da je njegov život prošao među najuticajnijim ljudima renesanse u Italiji.

Štaviše, on je vanbračni sin bogatog firentinskog notara Ser Pjera i 16-godišnje sluškinje Katarine. Ubrzo nakon njegovog rođenja 15. aprila 1452. u Ankijanu, okrugu grada Vinči, njegova majka se udala za zanatliju. Njegovo poreklo je nešto što ga je traumatiziralo od detinjstva i stvorilo mu komplekse za ceo život.

Život i izumi Leonarda da Vinčija

S obzirom na njegovu genijalnost u svim oblastima života, iznenađujuće je da nije dobio nikakvo formalno obrazovanje. Savladao je čitanje, pisanje i osnove aritmetike, ali dubinsko obrazovanje je nešto što mu je stiglo kasnije u životu. Latinski jezik, koji je u to vreme bio široko rasprostranjen, Leonardo je kasnije sam savladao. Njegova viša matematika otkrivena je u svom sjaju u dobi od 30 godina.

Na putu ka umetnosti

Godine 1466. Leonardo da Vinči je postao šegrt u ateljeu uglednog umetnika Andrea del Verokija. Tada je imao 15 godina i to je u potpunoj saglasnosti sa tadašnjim kanonima.

Pod Verokiom, budući genije nije savladao samo osnovne tehnike slikarstva i skulpture, već i inženjering. Učio je i hemiju, metalurgiju i obradu metala. Sa 20 godina primljen je u Firentinski savez umetnika, ali je proveo još 5 godina sa Verokiom pre nego što je krenuo putem svog samostalnog razvoja.

Firenca, Milano i Rim - tri prestonice renesanse, gradovi su sa kojima je povezan njegov život i rad. Tamo pronalazi ljude među bogatim porodicama koje mu naručuju da radi za njih. Najpoznatiji među njima je Ludoviko Sforca. Jedno vreme je bio zaposlen kao inženjer kod druge poznate ličnosti renesanse, Čezara Bordžije, sina pape Aleksandra VI.

Godine 1516. Leonardo je dobio poziv od francuskog kralja Fransoa I, gde je dobio slobodu da radi na svojim projektima uz velikodušnu naknadu. Takođe je imao zadatak da organizuje raskošne prijeme za kraljevski dvor.

2. maja 1519. Leonardo da Vinči je umro u Francuskoj, na imanju koje mu je dodelio kralj.

Genijalna dela i izumi Leonarda da Vinčija

Možda zbog svetski poznatih dela kao što su Mona Liza, Dama sa hermelinom, Tajna večera i drugih, Leonardo da Vinči živi u umu savremenog čoveka uglavnom kao umetnik, ali to uopšte nije slučaj. Oko 12 slika trenutno se smatra njegovim radovima, a istovremeno nam je ostavio ogroman broj skica, studija anatomije, planova izgradnje, dizajna tenkova, aviona, čak i ronilačkog odela, dizajna mostova, urbanizma. Većina njegovih ideja nije ostvarena, bio je previše ispred svog vremena.

Leonardo pravi revoluciju u portretnom slikarstvu. Portreti koje slika stvaraju sliku renesansne osobe. Oni protivreče stvaralačkim kanonima tog vremena. Dame više nisu nacrtane u profilu, kao što je to uobičajeno, već posmatrača gledaju anfas (pravo u lice).

Ali to nije najvažnije. U Leonardovoj slici čovek je postavljen u centar - on je početak i kraj života, objedinjuje ideju dobra i zla, ujedinjuje duhovno i svetovno. On je novi čovek koji ima prednost i odgovornost da živi u novoj eri, najblistavijem periodu razvoja Evrope. Stoga su slike koje je naslikao umetnik Leonardo informativni fond za razumevanje ljudske prirode.

Leonardo da Vinči je autor mnogih naučnih otkrića koja i danas pronalaze svoje razumevanje. U svakom od ovih poduhvata prešao je od pozicije istraživača, teoretičara do realizatora.

Njegove ideje u oblasti tehnologije zadivljuju raznovrsnošću i uvidom. Naučni eksperimenti u mehanici, tehnologiji, vojnim poslovima, transportnim mašinama, mernim instrumentima, optici već su realizovani danas. Tehničko nasleđe od oko 7 hiljada rukopisa i crteža je zaista spektakularno delo koje menja našu predstavu o mogućnostima ljudske ličnosti.

Možda je sav njegov genij bio u tome što je nauku i umetnost video kao nedeljivu celinu, kao što je svet u njegovim idejama bio nedeljivo jedinstvo. Tokom svog života bio je ispunjen radoznalošću prema ovom čudesnom svetu, nastojao je da otkrije sve njegove tajne iu svoju umetnost je uneo elemente svog prirodno-naučnog znanja, kojima je posvetio dosta vremena proučavanju proporcija čoveka. telo, kako organi funkcionišu i šta pokreće život. Ovo je čovek sa najvećim doprinosom razotkrivanju velikog dizajna prirode.

Značaj dela Leonarda da Vinčija

Sam Leonardo je epoha u razvoju čoveka kao pokretača života. On pokazuje dimenzije ljudskog uma, dokazujući da za njega nema granica. Kao i za talenat i spektar interesovanja koji mogu da zaokupe i pokrenu ljudsku ličnost. Svako može biti stvaralac sve dok ima oko i srce za svet oko sebe. Nijedna druga osoba ne otelovljuje ovu ideju bolje od Leonarda da Vinčija. Zato je i danas, više od 500 godina nakon njegove smrti, ovaj jedinstveni genije čovečanstva večiti simbol talenta i genija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest