Sanovnik.com»Članci»Drevne zagonetke»Istorijske ličnosti»Najveći umetnici svih vremena

Najveći umetnici svih vremena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
73
Mikelanđelo je jedan od najvećih umetnika

Umetnost se pojavila pojavom prvog inteligentnog čoveka, zadovoljavajući njegove težnje da oslikava svet oko sebe. Kasnije je umetnost dobila religioznu upotrebu.

Razvoj čovečanstva postepeno menja funkcije umetnosti, ona dobija društvenu, vaspitnu i estetsku funkciju.

Najstariji oblik umetnosti je likovna umetnost, uključujući slikarstvo, skulpturu, grafiku, a kasnije i fotografiju.

Najstariji poznati artefakti su niz malih probušenih školjki puževa koje datiraju od pre oko 75.000 godina, pronađenih u afričkoj pećini.

Tokom vremena, umetnost je doživela ogroman razvoj, prolazeći od praistorije do antike, da bi se u kasnijim godinama podelila na zapadnu i istočnu. Zapadna umetnost je pod uticajem italijanske renesanse, baroka i drugih stilova, dok istočna umetnost duguje svoju jedinstvenost bogatoj raznolikosti religija i kultura koje utiču na nju.

U godinama razvoja i promena u likovnoj umetnosti, opstala su mnoga dela poznatih i ne tako poznatih slikara i vajara, ali ima imena koja se smatraju najznačajnijim u svetu i koja postavljaju standarde u umetnosti.

Uprkos subjektivnom elementu u određivanju najvećih umetnika, postoji nekoliko standarda po kojima se najveći umetnici svih vremena mogu odrediti.

Jedan od njih je kakvi su bili trendovi i moda vremena kada je umetnik živeo i njegov doprinos ovom faktoru. Drugi važan preduslov je popularnost umetnika tokom vremena.

Njegov uticaj na njegove savremenike je treći faktor koji treba uzeti u obzir.

Dugoročno gledano, određivanje ko su najveći umetnici svih vremena će svakako biti subjektivno mišljenje. Međutim, na osnovu javnog mnjenja i procena muzeja, moguće je.

Mikelanđelo (1475-1564)

Mikelanđelo se smatra najvećim slikarem i vajarom svih vremena. Bio je glavni pokretač renesanse u Italiji, posebno u Firenci i Rimu. I danas su neka od njegovih izuzetnih dela besprekorna i zadivljuju svojom lepotom i gracioznošću.

Smatra se jednim od tri titana renesansne umetnosti zajedno sa Leonardom da Vinčijem i Rafaelom.

Rembrant van Rajn (1606-1669)

Holandski umetnik Rembrant se s pravom smatra genijem u slikarstvu. Autor je značajnog broja remek-dela. Njegovim naslednicima je trebalo dva veka da u potpunosti shvate značaj Rembrantovog nasleđa.

Iako su čak i Đovani Kastiljone i Đovani Batista Tijepolo bili inspirisani njegovim prvim radovima, umetnik i slikar Rembrant, koji je sa zadivljujućom tačnošću ponovo kreirao sve detalje, prvi put je pravo priznanje dobio u 19. veku. Tada su umetnici realizma suprotstavili njegovu duboko prožetu viziju svetla i senki sa neupitnom preciznošću i čistoćom karakterističnom za francuski akademski stil.

Pablo Pikaso (1881-1973)

Pikaso je jedan od najvećih umetnika

Pablo Pikaso je osnivač modernog trenda - kubizma. Uz to, on je jedna od najuticajnijih ličnosti u istoriji umetnosti. Napravio je neke od najznačajnijih slika 20. veka. Talenat za crtanje nasledio je od oca, takođe umetnika.

Pikaso je jedan od najproduktivnijih umetnika, a njegov rad prolazi kroz mnogo različitih perioda. Pored stvaranja kubizma, zajedno sa Žoržom Brakom, Pikaso je stvarao i u nadrealističkom stilu, ali ostaje jedan od najvećih umetnika koji su u velikoj meri uticali na razvoj likovne umetnosti 20. veka. Porodica Pikaso je italijanskog porekla, ali je on živeo i radio u Francuskoj.

Leonardo da Vinči (1452-1519)

Rođen u Firenci, Italija, Leonardo da Vinči je možda najpoznatija figura renesansnog pokreta u domovini pokreta. On je poznati arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i umetnik ovog velikog doba. Iako je živeo i stvarao pre šest vekova, Leonardo ostaje jedna od najuticajnijih ličnosti svih vremena.

Za njega se kaže da je oličenje renesansnog čoveka i genija u neverovatnom broju oblasti. Poznat je po svojim slikama, među kojima blistaju Tajna večera i Mona Liza. Osim toga, on ostavlja utisak svojim brojnim izumima, ispred svog vremena, ali neostvarenim jer nisu dovoljno shvaćeni.

Klod Mone (1840-1926)

Francuski slikar Klod Mone bio je osnivač, ličnost i nepokolebljivi branilac impresionizma u likovnoj umetnosti. Smatra se amblemom impresionizma, jer se njegova posvećenost idealima ovog pokreta nije promenila tokom njegovog dugog rada. Tome doprinosi i činjenica da jedna od njegovih slika - Impresija, Izlazeće sunce daje ime pokretu.

Vinsent van Gog (1853-1890)

Rođen u Holandiji, Van Gog je izvanredan umetnik, koji se smatra potpuno zasluženo kao jedan od titana u istoriji evropske umetnosti. Jedan je od najistaknutijih predstavnika postimpresionizma.

U poslednjih 10 godina svog života razvio je sav svoj stvaralački rad. Autor je oko 900 slika i 1100 crteža.

Izvršio je samoubistvo u 37. godini, pod pretpostavkom da je imao psihičkih problema. Za života je ostao nepriznat, ali se posthumno njegova slava proširila, posebno nakon što je 71 njegovo delo bilo izloženo u Parizu 17. marta 1901. godine.

Johannes Vermeer (1632-1675)

Vermer je neprevaziđeni majstor u slikarstvu života i u portretnom slikarstvu. Zbog svojih 35 slika, za koje se priznaje njegovo autorstvo, važi za jednog od najvećih slikara u svojoj domovini i Evropi uopšte. Njegova najpoznatija slika je Devojka sa bisernom minđušom, poznata i kao Mona Liza severa, koja se može videti u Muzeju Maurishuis u Hagu.

Jan van Ajk (1390-1441)

Jan van Ajk je flamanski slikar. Njegovo najpoznatije delo je Gentski oltar, ali ima i mnogo slika Madona, kao i portreta, koje kritičari smatraju inovativnim za svoje vreme zbog individualnog prikaza lica. Zanimljiv podatak su njegova brojna putovanja, a takve prilike su bile retke za njegovo vreme.

Njegova sudbina otvara vrata svetu i životu. Upoznao je mnoge ljude - aristokrate, duhovnike, građanke, vitezove, državnike i pisce. Jan van Ajk je takođe imao dostignuća u hrišćanskoj i klasičnoj književnosti, ali je razumeo i botaniku, hemiju i druge nauke.

Peter Pol Rubens (1571-1640)

Rubens je bio flamanski slikar barokne ere poznat po svom ekstravagantnom stilu koji je naglašavao pokret, živost, boju i senzualnost na snažan i nezaboravan način.

Tokom kontrareformacije, slikao je oltarske slike, portrete, pejzaže i istorijske slike sa mitološkim, religioznim i alegorijskim temama. Njegov rad kombinuje tradicije realizma sa dostignućima venecijanske škole.

Ogist Roden (1840-1917)

Uz slikare, mnogi majstori skulpture ostavljaju izuzetna dela, otkrivajući svoj talenat stvaralaca ogromnih mogućnosti. Svetski poznati francuski vajar Ogist Roden je dostojan naslednik Mikelanđela. Jedan od osnivača impresionizma u plastičnoj umetnosti. Godine 1875. putovanje u Italiju i upoznavanje sa Mikelanđelovim delima inspirisalo je Rodena da stvori statuu Bronzano doba.

Priznanje za svoj talenat dobio je kada je država kupila dve njegove statue, a potom je usledila naredba francuske vlade za izradu velikog skulpturalnog portala i priznanje večnom geniju.

Donatelo (1386-1466)

Donato di Nikolo di Beto Bardi ostao je u istoriji umetnosti kao Donatelo. Reč je o jednom od najvećih italijanskih vajara rane renesanse, koji je i osnivač individualne skulpturalne slike.

Studirao je u klasi majstora slikara i vajara Bičija di Lorenca, uživajući snažno pokroviteljstvo bogatog firentinskog bankara Martelija. Da bi završio svoje umetničko obrazovanje, proveo je 2-3 godine u Rimu kod čuvenog arhitekte Bruneleskija. Jedno od njegovih prvih dela je reljef od finozrnog kamena koji prikazuje Blagovesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest