Istorija Sveta

Istorija Sveta

Zanimljive činjenice i legende od vremena prvig civilizacija do našeg doba. Tajne i zagonetke istorije sveta .
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Istorija HunaIstorija Huna
25. januar
Hunska plemena su deo istorije sveta, tačnije istorije Evrope. Pojavili su se na kontinentu u 2. veku, a u 5. uspostavili svoju državu.
Istorija KartagineIstorija Kartagine
23. januar
Prema legendi Kartaginu je osnovala feničanska kraljica Elisa (poznatija kao Dido) negde oko 813. pre nove ere, iako je u stvari veliki grad sagrađen nakon što je Aleksandar razorio Tir 332. pre nove ere.
Najveći vladari RusijeNajveći vladari Rusije
20. januar
Rusija ima ogromnu teritoriju i svrstava se među zemlje u svetu koje su verovatno videle najveću raznolikost vladara - neke dobre, neke loše. Evo koji su najveću vladari Rusije.
Najveće imperije u istorijiNajveće imperije u istoriji
21. okt.
Od svih imperija, koje su nastale i cvetale na licu ove zemlje, koje su pet najvećih? Kako je uopšte moguće izabrati pet od stotina koje su vladale svetom u proteklih pet hiljada godina?
Persijsko carstvo - od kolevke do krajaPersijsko carstvo - od kolevke do kraja
20. okt.
Svetska istorija poznaje mnoga značajna carstva nastala u antici, a među njima se posebno sjajno ističe Persijsko carstvo.
Istorija MesopotamijeIstorija Mesopotamije
20. okt.
Mesopotamiji dugujemo pronalazak kultivisane poljoprivrede, točka, kalendara, brojeva, pisma i još mnogo toga. Istorija i činjenice o Mesopotamiji.
Arapski kalifatArapski kalifat
19. okt.
Teokratska arapsko-muslimanska država, nastala kao rezultat arapskih osvajanja u periodu od VII do IX veka, a na čelu sa kalifima, u istorijskim hronikama naziva se Arapski kalifat.
Ko su Franci?Ko su Franci?
18. okt.
U 5. veku, varvarska germanska plemena upala su u zemlje Zapadnog rimskog carstva i naselila se na ovim mestima. To su Franci. Neosporan vrhunac u istoriji države Franaka je vladavina Karla Velikog.