Najveći vladari Rusije

Petya GeorgievaPetya Georgieva
Početnik
2
Najveći vladari Rusije

Rusija ima ogromnu teritoriju, neka od najvećih književnih i muzičkih dostignuća i opširnu i ogromnu kulturu. Stoga se svrstava među zemlje u svetu koje su verovatno videle najveću raznolikost vladara - neke dobre, neke loše, neke velike, a neke strašne. Istorija nekih od njih je poznata većini nas, ali nije loše podsetiti se po čemu su se tačno proslavili.

Evo najistaknutijih i velikih vladara Ruskog carstva.

Ivan Grozni (1547-1584)

Ivan Grozni je bio prvi legitimni car Ruskog carstva. Poznat je po tome što je opustošio više gradova da bi ih doveo pod svoju vlast. Jedna od njegovih najpoznatijih bitaka bila je opsada i naknadno uništenje grada Kazanja. Time je uništio Zlatnu Hordu - najveći mongolsko-turski hanat. Ivan Grozni je uspostavio i autokratski način vladavine ukidanjem privilegija i moći tada moćne ruske aristokratije.

Petar Veliki (1682-1725)

Petar Veliki je vladar Rusije
Fotografija: youtube

Petar Veliki je postao kralj Ruskog carstva sa samo deset godina. Nekoliko godina je njegova majka vladala umesto njega kao regent. Nakon njene smrti, međutim, on je započeo snažne reforme sa ciljem da Rusiju približi Zapadu i modernizuje carstvo.

Da bi to uradio, on kreće na turneju po evropskim zemljama da vidi kako one funkcionišu. Posmatra njihovu birokratsku organizaciju, obrazovnu praksu i industrijalizaciju. Sve to pokušava da sprovede u delo u izuzetno agrarnoj Rusiji. Takođe je bio uspešan u vojnom smislu restrukturiranjem vojske, pobedio je švedsku vojsku i osniva nacionalnu mornaricu.

Carica Jelisaveta (1741-1762)

Ona je ćerka Petra Velikog i njegove druge žene (njegove bivše sluškinje). Zbog svog porekla je mnogo godina živela po strani, zaboravljena. Na vlast je došla državnim udarom. Poznata je po tome što tokom svoje vladavine nije pogubila nijednu osobu, što je čini jednim od najvećih vladara Rusije.

Ustanove kulture bile su veoma cenjene i njihov prosperitet je bio jedan od njenih glavnih prioriteta. Pod njenom vlašću osnovani su Moskovski univerzitet, Carska akademija umetnosti u Sankt Peterburgu itd.

Katarina Velika (1762-1796)

Ekatarina Velika je žena koja je najduže vladala Rusijom

Katarina Velika je jedna od najpoznatijih ruskih carica. Svoju vladavinu započela je kao supruga ruskog cara Petra III. Nakon što je njegova neuspela vladavina odbačena, uzde stvarne vladavine preuzima ona.

Rusija značajno proširuje svoje granice i stiže do teritorija Krima, Belorusije i Litvanije. Reformisala je politički sistem države, osnivala akademije i biblioteke, podržavala umetnost i vodila dva uspešna rata. Ona je žena koja je najduže ostala na vlasti u Rusiji.

Nikolaj Prvi (1825-1855)

Nikolaj prvi
Fotografija: rusofili.bg

Ovo je jedan od najautokratskih careva Rusije. Uprkos protestima zbog njegovog uspona i parolama o prelasku na republički oblik vlasti, uspeo je da se održi na vlasti. Nikolaj Prvi je bio nemilosrdan i konzervativan. Pod njegovom vlašću privreda zapada u ozbiljnu stagnaciju, što dovodi do ekonomske krize. Ulagao u brojne skupe ratove i vodio lošu spoljnu politiku.

Aleksandar Drugi (1855-1881)

Ovo je ruski car koji oslobađa kmetove. To su bili poljoprivredni radnici koji su bili obavezni da besplatno rade za aristokrate. Ovo ropstvo je bilo obeležje vekovima.

Uveo je reforme u nekoliko oblasti, uključujući Krivični zakon, uložio je u obrazovanje, podržao univerzitete i oduzeo mnoge privilegije aristokrata. Takođe je poznat po tome što je prodao Aljasku Americi. Kao rezultat ustanka u Poljskoj 1863. godine, on je okupirao zemlju.

Nikolaj Drugi (1894-1917)

Nikolaj II je bio poslednji ruski car. Došao je na čelo carstva u vreme kada je građansko nezadovoljstvo bilo izuzetno veliko. Ne uspeva da ga ugasi, naprotiv, još više se razbuktava. Za vreme njegove vladavine Rusija se od velike sile pretvorila u ekonomski, politički i socijalno razorenu zemlju. Na kraju je abdicirao u korist svog sina Alekseja.

Oktobarska revolucija je izbila u isto vreme. Cara i njegovu porodicu uhvatili su boljševici i kasnije su pogubljeni po Lenjinovom naređenju. Time je okončano postojanje Ruske imperije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest